Hitri nasveti za tekače

Nasveti za tek

Nasveti za tekače so običajno razdeljeni na dva pomembna dela. Prvi del je namenjen primerni obutvi, drugi del pa je namenjen tehniki teka. V nadaljevanju si bomo ogledali, kaj ti nasveti za tekače v osnovi svetujejo in kako jih lahko uporabimo v svojo korist.

Tek je izjemno priljubljen šport, pa ne le zato, ker je izjemno koristen, zabaven in ima nasploh številne pozitivne učinke na telo in psiho, ampak tudi zato, ker je tek eden izmed najbolj poceni športov, ki jih lahko izberemo. Vsi dobri nasveti za tekače poudarjajo predvsem pomen obutve, vsa ostala oprema za tek je manj pomembna od superg za tek, vendar to seveda ne pomeni, da jo lahko kar tako zanemarimo.

Tekaški copati se najprej delijo glede na težo copat in seveda ni vseeno, kolikšna je. Najlažji so težki nekje do 250 gramov. Običajni nasveti za tekače takšne copate uvrščajo med tekmovalne vrste, saj so namenjene bolj treniranim tekačem. Težji tekaški copati imajo okrog 320 gramov. Takšni copati zagotavljajo boljše blaženje od lažjih modelov, predvsem pa s tem dosežemo boljšo stabilnost stopala. Tekaški copati, ki so težji od 350 gramov, pa so namenjeni za tekače, ki odstopajo od povprečja. V tem primeru nasveti za tekače običajno svetujejo težje modele osebam z ekstremno močno pronacijo (gleženj se zvrača navznoter med tekom) ali pa za osebe, ki so nekoliko težje.

Naslednja pomembna stvar, ki jo poudarjajo nasveti za tekače, je tehnika teka. Če ta ni pravilna, lahko s časom nastanejo poškodbe, vnetja in bolečine, ki ne popustijo tako kmalu. Zaradi slabe tehnike teka so najbolj na udaru kolena, spodnji del hrbta in seveda gležnji. Dobro je, da se nasveti za tekače upoštevajo predvsem kar se tehnike tiče. Za tehniko teka je sicer najbolje, da se oseba vpiše v tečaj teka, ko enkrat osvoji osnove pa kilometrina poskrbi za napredek in izboljšave.

Vir: 

Dodaj odgovor