Klop je zajedavec, ki vsako leto okuži veliko ljudi

Zajedavec klop je večja potencialna nevarnost ob posebno ugodnih vremenskih razmerah. Klop je zajedavec, ki se prehranjuje s krvjo izbrane žrtve. Življenjska tekočina mu omogoča razvoj v naslednjo razvojno fazo. V obratnem primeru po določenem času odmre.

Klop med žrtvami ne izbira pretirano

Količina krvi je vsekakor pomembna, saj klop kot vsak zajedavec potrebuje izdatno količino krvi. Med prehranjevanjem lahko zaužije naenkrat šesto krat večjo količino krvi od svoje telesne teže. Kot tipičen zajedavec, klop živi v skupnosti z drugim organizmom. Korist ima v tem primeru klop kot zajedavec, človek ali druga žrtev pa trpi škodo. Poleg človeka žrtve poišče tudi med pticami in plazilci. Ptice so hkrati tudi njegov edini naravni sovražnik, plazilci pa so pogosto izhod v sili.

Klop namreč velja kot preživetveno izredno sposoben zajedavec. Na celem svetu živi približno osemsto vrst, v Sloveniji poznamo dober ducat vrst. Življenje klopa se začne na razvojni fazi ličinke. Pred tem oplojena odrasla samica v podrastje izleže jajčeca. Naenkrat izleže več sto jajčec, ki so izredno majhna. Iz jajčec se izleže ličinka, ki je velika do nekaj milimetrov. Naslednja razvojna faza je nimfa, od ličinke se loči po dodatnem paru nog. Sledi razvojna faza odrasel klop, ki potrebuje izdatnejše količine krvi. Za to razvojno fazo je značilno odstranjevanje starega oklepa.

Klop živi od dveh do šestih let, njegov življenjski prostor so predvsem vlažna področja. Slovenija, kot gozdnata dežela mu nudi izredno dobre življenjske pogoje. Najpogostejša mesta okužbe so različna glede na povzročeno bolezen. Klopni meningitis je bil največkrat zabeležen na območju Koroške, Gorenjske in Notranjske ter območje prestolnice. Najbolj izstopajo območja Cerknice in Škofije Loke, kjer zabeležijo več kot petinštirideset obolelih na sto tisoč prebivalcev. Lymska borelioza je bolj pogosta bolezen z nekaj tisoč okuženimi letno, veliko k temu pripore dejstvo, da zajedavec klop povzroča obolenja na celotnem območju Slovenije.

Dodaj odgovor