Primerno poskrbite za Vaše fotografije !

Digitalna fotografija se je že dodobra zasidrala v naša življenja. Fotokamero najdemo že skoraj povsod. S tem pa naraščajo tudi potrebe po shranjevanju in hrambi fotografij. Dandanes je še vedno najcenejša in tudi najvarnejša shramba na trdih diskih. Tudi če imamo še kaj analognih medijev (film, diapozitivi, razvite fotografije…) jih moramo čim prej digitalizirati in tako obvarovati pred zobom časa. Vendar pa digitalizacija še ne pomeni, da smo z njo fotografije obvarovali za večno. Daleč od tega.

arhiviranje fotografij in podatkov

Na žalost se veliko premalo pozornosti posveča varnostnim kopijam fotografij. Ponavadi je pri družinskem ali amaterskem fotografiranju običaj, da fotografije le pretočimo iz spominske kartice na trdi disk računalnika. Tam te fotografije ostanejo in čakajo na boljše čase. To je enako, kot da bi v nevihti šli peš po polju z železno palico dvignjeno visoko v zrak. Če imate srečo pridete do cilja, če ne, pa v Vas udari strela oz. v našem primeru izgubite podatke. Že dolgo je znano, da ni vprašanje če, ampak kdaj bo trdi disk odpovedal. Je že res, da smo zgoraj dejali, da je najcenejša hramba podatkov na trdih diskih, ni pa najvarnejša. Ravno zato moramo imeti duplicirane podatke na različnih medijih (ali trdih diskih) in na različnih lokacijah, da preprečimo ostale katastrofe – poplave, požar, kraja… Trdi diski so z leti tudi vse večji, zato na njih posledično hranimo tudi večjo količino podatkov. Brez varnostne kopije lahko v sekundi izgubimo leta in leta neprecenljivih in neponovljivih spominov ! Kaj torej lahko storimo ?

Najcenejša možnost za večino domačih »nedeljskih« fotografov je nakup dodatnega zunanjega diska, na katerem imamo kopijo fotografij. Ta disk imamo ločeno od računalnika nekje drugje spravljen. Kopiranje fotografij lahko izvajamo ročno ali pa s pomočjo programov preko sinhronizacije. Običajno je dobro pravilo, da fotografije skopiramo iz spominske kartice na trdi disk računalnika, od tam jih kopiramo na zunanji disk (varnostna kopija) in šele nato izbrišemo fotografije iz spominske kartice.

Zmogljivejša rešitev varnostne kopije je RAID polje. To nam kljub izgubi enega ali več diskov (odvisno od tipa polja), še vedno ohrani vse podatke v njem. Se pa moramo zavedati, da samo RAID polje ni varnostna kopija. Še vedno moramo imeti iste podatke vsaj še na eni drugi lokaciji, če želimo biti sigurni.

Ena izmed možnosti je tudi shranjevanje druge kopije v oblaku (preko interneta). To nas sicer nekaj stane, imamo pa zagotovljeno varnostno kopijo na oddaljeni lokaciji. Mnogi priporočajo tudi več varnostnih kopij, ki se nahajajo na različnih medijih ter različnih lokacijah. Le tako lahko zagotovimo, da bodo naše dragocene digitalne fotografije gledali tudi naši zanamci.

Zadnji nasvet pa naj bo, da si izdelajte vaše najlepše fotografije. Še vedno velja, da je fotografije najlepše gledati prav v foto albumu ali fotoknjigi. Cene so v primerjavi z razvijanjem analognih fotografij zelo ugodne, na tak način pa fotografije zelo preprosto pokažete tudi sorodnikom ali prijateljem.

Primerno poskrbite za vaše dragocene podatke, ki so v digitalni dobi postali še bolj ranljivi, dokler še lahko. Saj veste, po toči zvoniti je prepozno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja