Kuharski recepti za poletne dni

Kuhanje je za nekoga užitek, za drugega pa vsakodnevno »obvezno zlo«. Še posebej v poletnih mesecih, ob vročini je bolje izbrati preproste in hitre recepte za jedi, katerih priprava nam dodatno ne segreva bivalnih prostorov. Izbiramo lahko med raznimi solatami, testeninami, rižotami, polnjenimi palačinkami, jedmi iz žara,…

Nekaj nasvetov za pripravo okusne kremne rižote:

Potrebujemo

  • pravo vrsto riža: na razpolago je več znamk italijanskega riža (Baldo, Carnarol, Originario, Padano, Vialone Nano Roma in Sant Andrea), najprimernejša italijanska sorta za rižote pa je Arborio. Ta ima velika zrna in pri kuhanju je potrebna previdnost. Še ne do konca skuhanega je potrebno odstaviti z ognja, da se do konca zmehča.
  • ustrezno posodo (po možnosti z odebeljenim dnom) in
  • približno 20 minut.

Najprej popečemo čebulo, česen ali zelenjavo, nato dodamo riž. Med praženjem ves čas mešamo, dokler riž ne postekleni. Nato dodamo jušno osnovo (vročo) ali vino (hladno). Pazimo, da ne vlijemo vse tekočine naenkrat, ampak jo dodajamo postopoma. Riž ne sme plavati v tekočini, ne sme pa se tudi posušiti. Ko za kuhalnico med kuhanjem ostane sled, je po navadi rižota kuhana. Edina nevarnost pri kuhanju rižote je, da jo prekuhamo – če nismo prepričani, riž odstavimo in premešamo. Ali je rižota kuhana, lahko preverimo tudi tako, da pregriznemo zrno riža – če je na sredini še vedno občutiti trdoto zrna, potem je ravno pravšnja. Riž namreč vpija tekočino tudi potem, ko ga odstavimo. Na koncu v rižoto dodamo še košček masla, mocarele ali nekaj naribanega parmezana in premešamo. Postrežemo na toplih krožnikih.

Kuhanje testenin

Osnovno pravilo kuhe testenin je, da se kuhajo v veliki količini vode, da se ne sprimejo in ostanejo gladke. Za 50 g testenin tako potrebujemo 3 l vrele vode in 1 čajno žličko soli. V vodo nikakor ne dodajmo olja! To pa zato, da se kasneje, ko čez kuhane testenine prelijemo omako, le ta lažje oprime. Špagetov ne smemo zlomiti. Med kuhanjem testenine občasno rahlo premešamo, upoštevamo pa čas kuhanja naveden na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in jih še vroče prelijemo z omako in takoj postrežemo. Velja pravilo, da morajo biti kuhane »al dente«, kar pomeni, da so zunaj kuhane, ko pa ugriznemo, mora biti na sredini špagetov majhna trša pikica.

S temi preprostimi nasveti bodo rižote in testenine še okusnejše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja