Lektoriranje

Zdi se, da je v današnjem času, ko je hitrost objave informacije precej bolj pomembna, kot verodostojnost in oblika le-te, lektoriranje prispevkov še toliko bolj pomembno, kot v časih, ko hitrost ni bila tako pomembna. Danes se lahko zgodi, da je na osrednjih slovenskih spletnih portalih prispevek v prvi fazi objavljen popolnoma nelektoriran in se ga lektorji lotijo šele po zgroženih komentarjih bralcev. Za marsikoga je to nesprejemljivo, saj je oblika prispevka vsaj tako pomembna, kot vsebina.

Lektoriranje sicer zahteva svoj čas, tako da je do neke mere res ovira hitremu ažuriranju, ampak to ne bi smel biti izgovor, vsaj ne na portalih, kot je MMC nacionalne televizije, kjer se nelektorirani prispevki (najbrž v želji po hitri objavi) pojavijo vse prepogosto. Za marsikoga, ki ne pozna ozadja novinarskega dela in dejstva, da se vsak prispevek lektorira, potem to deluje tako, kot da so nekateri novinarji zelo površni, skoraj polpismeni, saj njihovi nelektorirani prispevki dajejo tak vtis.

Velike medijske službe imajo sicer zaposlenih več lektorjev in lektoric, ki hkrati lektorirajo več izdelkov, tako da pomanjkanje tovrstne delovne sile ne more biti izgovor. Nenezadnje bi v teh primerih lahko angažirali zunanje sodelavce, ki bi ob preobilici dela lahko vskočili ter pomagali, a zdi se, da je to prej izjema kot pravilo.

Lektoriranje je sicer precej več, kot zgolj popravljanje ločil, vstavljanje vejic, zamenjava klicajev s pikami in podobno. Gre tudi za to, da mora lektorica paziti, da s svojimi popravki ne spreminja vsebine ter sloga avtorja, saj je to nedopustno. Originalni zapis se mora karseda v celoti ohraniti, obenem pa je treba iz teksta odstraniti vse pravopisne napake. Lektoriranje je vsekakor zahtevno opravilo, saj mora biti lektor ves čas zelo pozoren na svoje delo in paziti, da zaradi nezbranosti ne izpusti kakšne napake, saj je večkratno preverjanje še posebje pri daljših testih zelo oteženo. Lektoriranje diplomske naloge je kar se tega tiče lažje, saj ne gre za tako obširne tekste kot na primer lektoriranje leposlovja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja