Moderni računovodski servisi

Računovodstvo je veja ekonomije in je potrebno za normalno delovanje vsakega podjetja, pa naj bo to malo podjetje, ali pa multinacionalka. Računovodske storitve lahko izvajate znotraj samega podjetja, ali pa se odločite za zunanje izvajanje dejavnosti (outsourcing), s tem da najamete računovodski servis. Ker se izvajanje računovodstva znotraj samega podjetja malim podjetjem pogosto ne splača, je najem računovodstva pogost pojav. Računovodskemu servisu preprosto posredujete vaše mesečne podatke o poslovanju podjetja, oni pa vam v zameno za določen mesečni znesek uredijo vse potrebno. Predvsem v zadnjih časih pa so se s pojavo pametnih telefonov začeli pojavljati tudi razne mobilne oblike računovodskih servisov. Gre predvsem za multinacionalna podjetja, ki so se odločila za tesnejše povezovanje računovodstva in informacijske tehnologije. V grobem ločimo dve vrsti storitev, ki jih ponujajo: vodenje in dostop do vaših računov preko vašega pametnega telefona in pa brezplačne aplikacije z nasveti za vaše računovodstvo.

Za mobilno vodenje in dostop do računov se odločajo predvsem podjetniki, ki morajo imeti te podatke vedno pri sebi in do njih hitro dostopati. Take storitve se razlikujejo od ponudnika do ponudnika, običajno pa vključujejo poročila o prihodkih in odhodkih, datume transakcij, dobavitelje in kupce, izračune vstopnega in izstopnega davka, in drugo. Za mobilno vodenje vaših računov je seveda potrebno odšteti nekaj denarja, saj je to dodatna storitev, ki jo izvajajo računovodski servisi.

Druga vrsta mobilnega računovodstva, ki se vedno bolj pogosteje pojavlja, pa so brezplačne telefonske aplikacije. Do teh aplikacij lahko vsak posameznik dostopa s povezavo svojega pametnega telefona do interneta. Take brezplačne aplikacije se močno razlikujejo glede na proizvajalca in tudi niso nujno najbolj primerne za vsakega uporabnika. Vključujejo predvsem storitve svetovanja, transakcij na druge račune in preproste vnose dvostavnega knjigovodstva. Primerne so tako za mala podjetja, kot za fizične osebe. Vendar pa, če so poceni, še ne pomeni, da so tudi kvalitetne. Preden si določeno aplikacijo prenesete na svoj pametni telefon, preberite njene pogoje delovanja, saj lahko marsikatera izmed njih na vašem pametnem telefonu povzroči škodo. Lahko naletite tudi na aplikacijo, ki je v bistvu virus, in vam bo kradla vaše podatke. Čeprav so nekatere brezplačne aplikacije kvalitetno narejene, se uporabniki na splošno zanje ne odločajo veliko in raje uporabljajo klasično računovodstvo, saj tem aplikacijam svojih finančnih podatkov preprosto ne zaupajo.

Če vas zanima kateri računovodski program je najboljši na trgu, preberite tukaj v velikem testu računovodskih programov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja