Najem avtomobila (rent-a-car)

Slovenci smo navajeni, da brez avta ne gre. Tudi v tujini, pa čeprav je tam marsikje javni prevoz na dovolj visoki ravni, da zadostuje za enostaven ogled najbližje zanimivosti. A le avto ti da svobodo, da si sam razporediš svoj čas in si ogledaš stvari ki si jih želiš ko si jih želiš. In če v počitniško deželo priletiš po zraku ti le najem avtomobila lahko to omogoči. Na srečo je konkurenca v zadnjih letih poskrbela, da je najem postal cenovno dostopen tudi bolj plitvim žepom, a z a dosego tega se ponudniki pogosto poslužujejo različnih trikov.

Kje najeti:
Za povprečnega turista je najbolje avto najeti preko specializiranih agencij, ki imajo ekskluzivne dogovore z lokalnimi agencijami in globalnimi ponudniki, pri čemer zaradi velikega obsega prometa končnim uporabnikom ponujajo ugodnejše pogoje (tako cenovno kot na področju zavarovanj) kot pri direktnem najemu pri lokalnem posredniku ali preko globalnega ponudnika. Druga možnost je najem direktno pri ponudniku, kar pa je običajno precej bolj zapleteno. Globalni ponudniki storitve najema vozil so namenjeni bolj poslovnim uporabnikom in zato večinoma cenovno nekonkurenčni.

Potrebna zavarovanja in doplačila
Pri najemu vozil je potrebno paziti, da poleg obveznega zavarovanja z dovolj visokim kritjem (najmanj 100.000€, raje blizu 1 milijona €) vključeno tudi kasko zavarovanje in zavarovanje proti kraji. Pri tem bodite pozorni na višino odbitne franšize (Excess po angleško). Drugo, pogosto zelo drago doplačilo je doplačilo za vračilo vozila v drugem kraju, zato se tega če je le možno izogibajte.

Pasti pri najemu
Prijatelj, ki je spomladi letel na Sardinijo, mi je ves vesel sporočil, da je uspel najti ugodno ponudbo za najem avta nižjega razreda za le 126,2€ na teden. Ko pa sva skupaj prebirala drobni tisk v pogodbi pa sva se kar zgrozila ob naslednjih določbah:

Zavarovalno kritje v primeru nesreče:

Rental includes Collision Damage coverage and Theft
Protection for the vehicle. Rental limits potential vehicle
damage or loss liability to an excess of approx EUR
1,020.00.

v primeru kraje vozila:

Rental includes Theft Protection for the vehicle. Rental
limits potential vehicle loss to an excess of approximately
EUR 1,440.00

kar pomeni, da bi v primeru nesreče stroški do višine 1020€, v primeru kraje pa vse do 1440€, padli na njega. Tovrsten droben tisk je običajen, zato agencije ponujajo tudi dodatno dodatno zavarovanje, kjer tovrstnih pasti ni, a cena tega 2Xdodatnega zavarovanja pogosto presega vrednost osnovnega najema. Z redkimi izjemami…

Več praktičnih nasetov za najemu vozila si preberite na specializirani spletni strani Posvetu.si ali pa na forumu, posvečenem najemu vozil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja