Negovanje blaga z naravnimi sredstvi

Dandanes imamo skoraj vsi v omari številne kose oblačil, za katere sploh ne vemo, da obstajajo. Če nismo posebej skrbni in pazljivi, ležijo razne majice, hlače in nogavice v vseh kotih omar. Imamo pa tudi nekatera oblačila, za katera redno skrbimo in so nam še posebej pri srcu.

V tem primeru se prej ali slej soočimo z odločitvijo, kakšno nego bomo svojim oblačilom namenili. Če vse skupaj enostavno operemo v pralnem stroju se kmalu zgodi, da se oblačila razbarvajo in skrčijo, po drugi strani pa za ročno pranje nimamo časa ali volje. Način pranja pa ni edina dilema, pomembno je tudi, katera pralna sredstva izberemo. Na policah trgovin najdemo najrazličnejša sredstva za strojno ali ročno pranje, pralne praške, mehčalce in podobne zadeve. Pri izbiri pralnih sredstev moramo biti zelo pozorni, saj lahko vse te kemikalije oblačilom bolj škodijo kot koristijo. Oblačila lahko zaradi pralnih sredstev izgubijo barvo ali pa so po pranju bolj trda in na otip neprijetna.

Kemična sredstva za pranje perila so še posebej problematična v primeru ročnega pranja, saj takrat kemikalijam niso izpostavljena le oblačila, temveč tudi roke. Prav zato se vedno bolj priporoča negovanje blaga z naravnimi sredstvi. Naravne učinkovine so lahko v boju z madeži na oblačilih prav tako učinkovite, kot kemična sredstva, poleg tega pa nimajo neželenih stranskih učinkov.

Za razliko od umetnih pralnih praškov nam naravna sredstva ob ročnem pranju ne dražijo kože na rokah, prav tako so na otip prijetna tudi oprana oblačila. Izrazitih slabosti naravna pralna sredstva nimajo, zato tudi ni nobenega razloga, da ne bi poskusili prati s prijaznejšo alternativo. V prihodnosti upamo na porast uporabe naravnih sredstev, saj že sama dejstva, ki smo jih našteli pričajo o bolj zdravem in uporabnem negovanju blaga. Prav tako upamo, da bi bile te metode bolj razširjene v industriji. Vsekakor pa se vedno držimo ‘Živimo zdravo z naravo’!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja