Prihodnost SEO člankov

Vsi, ki so se kadarkoli vsaj malo ukvarjali s spletno optimizacijo vedo, da so med najpomembnejšimi dejavniki rangiranja spletne strani v iskalnikih prav povezave iz kvalitetnih in relevantnih virov. V ta namen se uporabljajo tako imenovani SEO članki, ki so namenjeni zgolj temu, da spletni iskalniki iz njih razberejo povezavo in z njo povezano vsebino, ter tako morda ciljni strani zagotovijo kakšno višje mesto med rezultati iskanj. Spletni iskalniki pa niso več le roboti, ki so uporabni le za ponavljajoča se dela, saj je velik del razvojnih sredstev podjetij z iskalniki usmerjen prav v izboljšave iskalnih algoritmov, ki tako zagotavljajo vedno boljše rezultate iskanj, spletnim mojstrom pa vedno znova povzročajo sive lase.

Umetna inteligenca se razvija v smeri proti učenju in razumevanju, kar bi robote še bolj približalo ljudem. Spletni iskalniki žal ali na srečo še niso med najnaprednejšimi umetnimi stvaritvami, tako da jih optimizerji spletnih strani zaenkrat še lahko krotijo. Kaj pa, če bi iskalniki točno vedeli, o čem govori spletna stran?

Kaj bi se zgodilo, če ne bi več gledali le na besede same, temveč tudi na njihov pomen? Ob iskanju »blejsko jezero« namreč iskalnik ne ve, da se išče jezero, torej »večja kotanja, napolnjena z vodo, zlasti s sladko«, kot je navedeno v SSKJ, ampak preprosto poišče spletne strani s pogosto omenjenima besedama »blejsko« in »jezero«, ter na podlagi tega poskuša iskalcu servirati primerne rezultate. Opisani primer je seveda le osnovni oris dogajanja, v resnici so iskalni algoritmi veliko bolj zapleteni in upoštevajo še ogromno znanih in neznanih faktorjev. Prav zato se vedno bolj poudarja pomen kvalitetne vsebine, ki jo spletni mojstri uporabljajo za promocijo svojih strani.

Ni več dovolj, da je povezava zgolj obkrožena s povezanimi ključnimi besedami, pisanje SEO člankov se je razvilo v veliko bolj kvalitetno in pomembno storitev. Vse kaže, da se bo tudi v prihodnosti razvoj iskalnih algoritmov osredotočil predvsem na preverjanje kvalitete vsebine spletnih strani, kar je nakazala že zadnja posodobitev Googlovega algoritma, tako imenovana »Panda«.

A kar brez skrbi, tudi če drži, da ni prav vsak iz pravega testa za pisca besedil, je bojazen za spletne mojstre odveč. Splet je in vedno bo posel, vedno več pa bo treba vlagati v kvalitetno in ugodno pisanje besedil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja