Protitucija nekoč in danes

Prostitucija je prodajanje spolnih uslug za denar. Pogosto je imenovana tudi kot “najstarejša obrt”, saj spremlja svet že od samega začetka. Sama beseda prostitucija izhaja iz dveh latinskih besed: predloga PRO in glagola STATUERE. Dobeseden prevod besed bi bil: izpostaviti se in javno se ponujati.

Oseba, ki prodaja spolne usluge se imenuje prostitutka. Spremljajo jih tudi drugi izrazi, dekle na klic, punca na poziv, spremljevalka, prodajalka ljubezni, ter izrazi z negativnim prizvokom kurba, cipa, pocestnica ali vlačuga. Danes se na spolne delavke gleda prezirljivo, včasih tudi z usmiljenjem, v času antike pa so bile čaščene. V nekaterih primerih so prostitutke uživale celo večji ugled kot zakonite poročene žene. Tudi Japonci ne poznajo zaničevalnih besed za prostitutko, njihov izraz gejša v dobesednem prevodu pomeni “začasna žena”.

Glavni vzrok prostitucije je popolnoma naraven moški spolni nagon. Enostavno gre za potrebe človeškega telesa. Ženske pa se vdajajo prostituciji pogosto zato, ker želijo izboljšati svoj ekonomski položaj. Pogosto gre za uslužbenke v slabše plačanih poklicih, pri pocestnicah pa predvsem za mlada dekleta, ki potrebujejo denar za drogo. V manjši meri pa obstajajo tudi dekleta na klic, ki so v prostituciji zaradi spolnih užitkov. Ta dekleta imajo prostitucijo pogosto samo za dopolnilno dejavnost in ne kot primarni poklic.


Poklic dekleta na klic pogosto spremljajo tudi razni organizatorji, zvodniki, ki skrbijo za varnost in delovno okolje prostitutk ter jim pobirajo precejšen del zaslužka.

Stik s prostitucijo velja kot družbeno nesprejemljivo zato moški, ki se družijo s prostitutkami, pazijo, da pred svojimi prijatelji, ženami in sorodniki ne govorijo o tej temi. Pogosto koristijo spletne forume o prostituciji in se tako s somišljeniki anonimno pogovorijo o tabu temah. V prostitucijo so pogosto vpletene tudi znane osebnosti (npr. igralec Hugh Grant) in so to za rumeni tisk zelo zaželjeni škandali.

Prostitucija je bila vedno tudi leglo spolno prenosljivih bolezni, od sifilisa do gonoreje, zato prostitutke v današnjih časih za zaščito uporabljajo kondome.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja