Iskanje zaposlitev

V modernih poslovnih procesih, ne samo pri nas ampak tudi drugod po svetu, je bistvenega pomena človek s svojim neskončnim razvojnim potencialom. Delo oziroma zaposlitev je tako osnovna predpostavka upravljanja s človeškimi viri. Kaj je delo, kaj pomeni in kako odnos do njega vpliva na posameznikovo učinkovitost so zanimiva vprašanja, ki predstavljajo zanimiv vir podatkov za vsakega delodajalca, saj se delo in odnos do njega odraža predvsem v delovni učinkovitosti in zadovoljstvu do dela.

Velika večina slovenskih direktorjev govori, da so ljudje naše največje bogastvo, a medtem pa v letnih poročilih teh podjetij zasledimo, da večina podatkov sestavlja finančno poslovanje, ljudje in njihovo delo oziroma zaposlitev pa nastopajo le kot elementi v grafih, ki prikazujejo kadrovsko strukturo. Dokler posameznik ali pa ljudje ne bodo tako pomembni kot finance, je pravzaprav težko govoriti o tako imenovanem socialnem kapitalu podjetij.

Izraz delo in delavnost sta si seveda različna. Nekdo zaseda neko delovno mesto zaradi tega, ker mora delati, da preživi, nekdo pa je delaven, ker preprosto čuti, da mu delo prinaša veselje in izpolnitev, brezdelje pa žalost. Vendar pa bi se o delu dalo veliko govoriti. Kaj sploh kdo razume kot delo? Je zaposlovanje oziroma zaposlitev tisto, ki določa kakovost življenja? Tisti, ki dela nimajo, bodo temu seveda pritrdili, tisti, ki ga imajo, pa mislijo drugače. Ampak ali je bistvo posameznika res odvisno od dela, ki ga opravlja? Je življenje nekoga, ki ne dela, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, res brez vrednosti?

Odnos do dela se v zadnjih letih drastično spreminja. Na zaposlovanje novih ljudi v podjetja oziroma organizacije vplivajo številni faktorji, kot so spremenjene organizacijske strukture, spremenjene definicije dela in narave dela, spremenjene zahteve do zaposlenih in spremenjena delovna mesta. Vsi našteti dejavniki vplivajo na sam odnos do dela. Pomen dela in njegova pomembnost sta bila predmet različnih raziskav v zadnjih desetletjih, zaradi enega preprostega razloga. Delo predstavlja eno osnovnih dejavnostih človeka. Seveda je očitna njegova ekonomska funkcija, vendar pa ne smemo pozabiti, da delo predstavlja močan vzvod za izpolnjevanje drugih pomembnih vlog in potreb posameznika, kot je samospoštovanje, oblikovanje identitete, socialno interakcijo in status. To so faktorji, zaradi katerih posameznik reče – to je moje delo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja