Ekološko ogrevanje

Stroški ogrevanja pogosto odžrejo ogromen del proračuna neke družine, zato se mnogi trudijo, da bi te stroške čim bolj zmanjšali. Nekaj lahko brez problema dosežemo tudi brez investicij, tako, da nekoliko znižamo temperaturo v prostorih, pametno prezračujemo (okna odpremo na stežaj v najtoplejšem delu dneva) ter skrbimo za zapiranje vrat.

Seveda lahko stroške mnogo bolj drastično zmanjšamo, če imamo na voljo nekaj sredstev za investicijo v bolj učinkovito rabo energije. Tako lahko z zamenjavo oken in prenovo izolacije fasade dosežemo tudi čez 50% prihranke. Prihranki so najbolj odvisni od tega, v kakšnem stanju je naša hiša trenutno, ter kako kakovostno izboljšavo si lahko privoščimo.

Tretji ukrep za znižanje stroškov pa je prehod na cenejši energent. Med najpogostejšimi prehodi je zamenjava kurilnega olja za pelete. Peleti so naravno gorivo, narejeni iz ostankov lesa, s katerimi je ogrevanje tudi do 70% cenejše, poleg tega pa je tudi veliko bolj ekološko sprejemljivo. Prednost peletov je tudi lokalni izvor, kar pomeni, da z nakupom pelet denarja ne pošiljamo bogatim šejkom v Saudsko Arabijo, ampak denar ostane v lokalnem okolju.

Pri investicijah v zmanjšanje stroškov ogrevanja vam je lahko z subvencijami in ugodnimi posojili v veliko pomoč tudi Eko sklad.

0/5 (0 Reviews)

Leave a Comment