Nakup podjetja

Nakup podjetja ali ne, je večkrat vprašanje podjetnika, ko se odpravi na samostojno pot. Odločamo se ali bomo svoj kapital, katerega imamo na voljo vložili v razvoj svoje ideje, ali ga porabili za ustanovitev podjetja d.o.o.

Večkrat je ideja o tem kam z sredstvi, ki jih imamo bolje ovrednotena, če jih vložimo v hiter razvoj produkta, oz. v marketing produkta s katerim bomo štartali. Le tu imamo namreč največji povratek na kapital.

Zato tudi na trgu obstajajo podjetja, ki nam lahko pri tem pomagajo. To so tako imenovani ustanovitelji podjetij, od katerih lahko opravimo nakup podjetja. Pomagajo nam pri skrajšanju postopka, ki bi ga morali sami osebno opraviti na okencu urada, ki se ukvarja z odprtjem tovrstnih podjetji, v našem primeru je to družba z omejeno odgovornostjo. take ustanove, kjer je postopek zamuden ter nekemu mlademu podjetniku nehote jemlje čas je AJPES ali vse eVEM točke, ki se nahajajo v Sloveniji. Velik minus teh ustanov je tudi, da nam ne morejo pomagati pri problemu ustanovnega kapitala, ki je v državi Sloveniji zakonsko predpisan v višini 7.500 EUR.

V večini primerov se novi podjetniki obrnejo na zato specializirana podjetja, ki jim pomagajo z nakupom podjetja. Ta podjetja si za tovrstno uslugo vzamejo par sto evrov, obvezen pa je tudi prepis podjetja na novega lastnika pri notarju.

Notarska zbornica predpisuje cenik prepisa, ki je enoten in nujno potreben, da se lahko nova družba proda. Zato je potrebno upoštevati tudi ta del zneska k končni vsoti. Ponudniki v paket ta del vključijo ali ne. Možni so pa tudi začetni start-up paketi, kjer imate vključeno domeno, gostovanje, spletno oglaševanje Adwords, žige, logotipe, zdravstveno zavarovanje,…

Za tujce so pa na podlagi nakupa d.o.o. možne tudi pridobitev delovne vize.

Seveda boste ob nakupu podjetja deležni stroškov, ampak se boste izognili nepotrebnim procesov ustanavljanja, polaganja kapitala, ustanavljanja TRR računa na banki, …

Na ta način boste lahko tudi hitro startali z vašim poslom in v kolikor je posel obetaven in dobičkonosen v tem času že pokrili stroške nakupa podjetja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja