O športnih društvih in še čem

Da smo Slovenci športni narod dokazuje tudi dejstvo, da je med vsemi društvi v državi največ športnih. V stik z njimi prihajamo skozi celotno življenje. Veliko otrok se preizkusi v različnih športih v otroških in mladinskih kategorijah. Mladi nogometni, košarkaški, rokometni itd. navdušenci začnejo svoje malo bolj resno športno udejstvovanje v športnih društvih. S tem pa k društvenemu delovanju pritegnejo tudi svoje starše, saj se ti veliko krat zanimajo za delovanje kluba v katerem trenirajo njihovi otroci. Seveda obstaja tudi ogromno takšnih odraslih, ki niso samo podporniki ali funkcionarji, ampak se s športom v svojem klubu tudi aktivno ukvarjajo.

V zadnjih letih so se pri nas najbolj razširila razna vaška športna in rekreativna društva, ki pokrivajo vse športe, ki se v kaki vasi prakticirajo obenem pa imajo v svojih vrstah še kakšno kulturno ali turistično skupino. Takšno delovanje je z vidika praktičnosti in manjših stroškov veliko boljše, kot pa če bi vsak šport oziroma dejavnost ustanovil svoje društvo. Takšna združena športna društva imajo tudi več članov, ki lahko pripomorejo k boljšemu in uspešnejšemu delovanju ter prepoznavnosti kraja.

Na drugi strani pa imamo velika tradicionalna športna društva oziroma klube, ki v zadnjem času delujejo zelo podobno kot podjetja. Sem sodi velika večina prvoligaških nogometnih, košarkarskih, rokometnih, odbojkarskih in drugih klubov, ki so prav tako registrirani kot društva. Takšni klubi niso za Slovenske razmere samo veliki po številu članov, ampak imajo po večini tudi dolgo in uspešno zgodovino. Zato je vedno škoda – tudi za nacionalni šport – ko takšen klub preneha z delovanjem.

Nekako na koncu tega cikla po otroškem, odraslem in profesionalnem športu sledijo še veteranska športna društva, ki jih je pri nas kar nekaj in skrbijo za športno udejstvovanje in druženje starejših. Tudi zaradi tega so športna društva najbolj zdrava oblika društvenega udejstvovanja pri nas, ki jo je potrebno negovati, ohranjati in še bolj razvijati.

Več o vseh športnih in tudi drugih društvih, ki so registrirana pri nas pa najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja