Programiranje

Računalništvo je v zadnjih desetletjih močno napredovalo, zato je danes mnogo bolj dostopno tudi neukim posameznikom. Še kakšnih deset let nazaj je bilo znanje računalništva redko, le malo je bilo takšnih ljudi, ki so znali postaviti spletno stran ali pa so se ukvarjali s programiranjem. Z razvojem te panoge pa se je poenostavil tudi proces učenja, poleg tega si vsakdanjika ni več mogoče predstavljati brez napredne uporabe računalnikov, zato znanje računalništva osvajamo vedno bolj zgodaj. Že otroci starosti desetih let znajo upravljati z računalnikom, znajdejo se tudi na internetu, pogosto celo bolj kot njihovi starši. Jasno je torej, da sta tudi programiranje in naprednejša uporaba računalnika med ljudmi bolj razširjeni znanji kot v preteklosti.
Sodobni programski jeziki približajo programiranje vsakemu posamezniku. V samem začetku računalništva je bilo računalniku mogoče ukazovati samo s pisanjem kombinacij v strojnem jeziku, torej z uporabo ničel in enic, medtem ko danes programski jeziki omogočajo, da se z računalnikom sporazumevamo v skoraj običajni angleščini. Seveda so tudi sodobni programski jeziki precej zahtevni – naučiti se je treba kopico različnih ukazov, poleg tega pa programiranje ne obsega le poznavanja določenega programskega jezika, temveč mora biti dober programer izkušen tudi na področju načrtovanja algoritmov, reševanja problemov, odpravljanja težav… Res pa je tudi, da se danes lahko prav vsakdo vsaj do neke mere nauči programiranja. Najbolje je, da si posameznik to pot izbere že v izobraževalnem procesu, saj so posebej računalništvu posvečene nekatere srednje šole in fakultete, pa tudi v osnovnih šolah so na voljo izbirni predmeti, ki učencem približajo nekatere računalniške veščine. Osnovno znanje programiranja pa je možno pridobiti tudi s samostojnim učenjem – prebiranjem knjig, obiskovanjem seminarjev in seveda z vajo. Pri tem je odličen pripomoček tudi internet, na katerem je možno najti mnogo koristnih vodičev za vse stopnje programiranja, spletne skupnosti pa rade pomagajo novincem, ki jim je programiranje še tuje, seveda pa tudi tistim, ki naletijo na kakšen težek problem.
Če pa potrebujemo profesionalno izdelan program, je še vedno najbolje, da se pri tem zanesemo na strokovno podkovane programerje, ki bodo brez težav poskrbeli za naše potrebe, pri čimer nam ne bo treba skrbeti, da bi bilo s programom kaj narobe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja