Spletno gostovanje

Vsaka spletna stran mora nekje gostovati. Danes je na tržišču ogromno ponudnikov spletnega gostovanja, vendar je pri izbiri treba biti pozoren ne samo na ceno ampak tudi na to kaj nam določen ponudnik dejansko omogoča.

Nekateri ponudniki spletnega gostovanja imajo že prednastavljene aplikacije za delovanje spletnih strani (npr. Joomla in WordPress), drugi tega ne omogočajo in se morate s samo inštalacijo aplikacij ukvarjati sami.

Prav tako so različne cene gostovanj, nekateri zakup prostora na strežniku ponujajo že za smešno nizke cene, drugi pa jih »navijejo« v višave. Večina ponudnikov seveda ponuja različne pakete spletnega gostovanja, kar za vas pomeni lažjo odločitev med razmerjem cena – količina.

Priporočamo pa, da pred odločitvijo o izbiri določenega paketa dobro premislite o tem kaj boste sploh na Vaši spletni strani prikazovali. Če boste imeli na spletni strani samo npr. vizitko podjetja se Vam ne splača zakupiti gostovanja, kjer vam ponujajo 30GB prostora, v kolikor pa se ukvarjate s fotografiranjem pa Vam bo pri zakupu spletnega gostovanja, kjer ponujajo samo 5GB kaj hitro zmanjkalo prostora.

Prav tako Vam priporočamo, da pred odločitvijo za ponudnika gostovanja preverite nekaj njegovih referenc in s tem tudi spremljate kako pogosto so strani, ki jih ponudnik gostuje nedosegljive. Saj vsi vemo, da nam spletna stran, ki je nedosegljiva polovico dneva in to skoraj vsak dan bolj malo koristi, sploh dandanes, ko so spletne strani prvo kar kupci in stranke preverijo.

Seveda pa se je potrebno tudi zavedati, da se strojna oprema vsake toliko časa menjuje, da se programska oprema posodablja, da se izvajajo vzdrževalna dela, tako da se pred samo sklenitvijo pogodbe o gostovanju tudi prepričajte kdaj to navadno počnejo pri določenem ponudniku. Najbolje je, če Vam zagotovijo, da načrtovana vzdrževalna dela opravljajo ponoči, saj bo tako nedosegljivost Vaše spletne strani opazilo kar najmanj potencialnih strank.

Preden se odločite za gostovanje, preberite naš vodič o gostovanju spletnih straneh, ki je testiral in izbral najboljša gostovanja spletne strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja