Učinki zelenega čaja

Trenutno poznamo že preko 1500 različnih vrst zelenega čaja. Večina zelenega čaja je pridelana na Kitajskem in Japonskem. Kitajska še posebej slovi po kakovostnih zelenih čajih saj se tam večina dela pri proizvodnji opravi ročno. Zeleni čaj takoj po obiranju segrejejo, ker je zeleni čaj edini čaj, ki ni fermentiran. Segretje namreč prepreči fermentacijo.

Dolgo se že govori o številnih zdravilnih učinkih zelenega čaja. Ravno zato je so potekale mnoge raziskave, ki so večino teh učinkov tudi potrdile. Tako je prišlo do ugotovitev, da med drugim zeleni čaj kontrolira krvni pritisk in nivo holesterola, zmanjšuje nivo sladkorja v krvi, izboljšuje imunski sitem, deluje baktericidno (ubija mikroorganizme), pomirja in zmanjšuje stres. Zeleni čaj vsebuje tudi polifinole in kofein katerih en izmed učinkov je, da stimulira oksidacijo maščob v telesu.

Zaradi tega je postal zelo priljubljen tudi pri pripravi raznih pripravkov za hujšanje. Učinke kratko trajnega uživanja zelenega čaja so spremljali na univerzi Queen Margared (Edinburgh). Študija je potekala dva tedna v njej pa so sodelovali študenti stari od 19 do 37 let. Študentje, ki so sodelovali v študijo niso spreminjali prehranjevalnih navad le dnevno so zaužili štiri skodelice zelenega čaja.

Že po dveh tednih so se opazili učinki zelenega čaja. In sicer sodelujočim študentom se je poleg sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka znižal tudi holesterol, telesna maščoba in masa.

Seveda pa ima zeleni čaj tudi nekaj stranskih in nezaželenih učinkov. Vendar pa se ti običajno pojavljajo samo pri ljudeh z občutljivim želodcem. Namreč pri pitju večjih količin zelenega čaja se pri nekaterih lahko pojavi večje izločanje želodčne kisline.

Želodčna kislina želodec razdraži, lahko pa pride tudi zaprtja ali diareje. Ravno zaradi teh stranskih učinkov nekateri čaju dodajo mleko. Mleko zelenemu čaju zmanjša učinke klorogenske kisline in taninov. Pravi čaji, med katere spada tudi zeleni čaj, niso primerni za nosečnice in doječe matere zaradi tega, ker vsebujejo kofein.

Več o zelenem čaju, o njegovi pripravi in shranjevanju pa lahko preberete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja