Ustanovitev d.o.o.

Vsakdo od nas si je kdaj želel imeti svoje podjetje. Če je bilo nekoč moderno, da si imel v garaži svoj bend, je sedaj moderno, da imaš v garaži svoj start-up.

Ampak večkrat se finančno najbolj zaplete, ko gre za ustanovitev d.o.o.

Ideje o podjetništvu so prisotne v vsakemu od nas, idej je veliko, želja po uspehu še več. A kot navadno je na vsaki poti ovira in nobene poslovna pot ni preprosta.

Ko imamo idejo, naredimo poslovni plan, v osnovi trženjski načrt preizkusimo kar preko spleta, saj je to najhitrejši način kako dobiti dober občutek ali je ideja uspešna ali ne jo želimo realizirati tudi v praksi. Večinoma pa je vsak mladi podjetnik na začetku svoje kariere omejen z finančnimi sredstvi.

Načinov kako pridobiti finančna sredstva sicer ne manjka, niso pa stoodstotno gotova, da se jih pridobi. Nekateri teh kanalov za pridobitev finančnih virov so: poslovni angeli, skladi rizičnega kapitala, investitorji, kot so iz serije Dober Posel ali Shark tank ali Dragons Den, razni razpisi za sredstva kot je P2 iz podjetniškega sklada, …

Ampak še vedno lahko ostanemo brez pokroviteljev, ali si jih pa ne želimo, saj hočemo v primeru, da ima ideja potencial ohraniti večinski delež v podjetju, ali si ne želimo izgubljanja časa z birokracijo poročanja raznim skladom, inštitucijam, ki nam nudijo sredstva.

Eden večjih stroškov za podjetje tako ostaja ustanovni kapital podjetja d.o.o., ki je v Sloveniji zakonsko predpisan na 7.500 EUR. Kar je neke vrste varovalka za podjetja z neomejeno odgovornostjo, da bi ob morebitnem propadu ne garantirala z ničemer.

V primeru, ko si želimo, da nas ustanovitev d.o.o. ne obremenjuje imamo ponudnike, ki nam vodijo celotno ustanovitev firme, odprejo računa na banki, položijo ustanovni kapital namesto nas, ter to kot posojilo prenesejo na novega lastnika, opravijo pa nam tudi vse zamudno birokratsko delo ustanavljanja podjetja. Take usluge pa tudi pretirano ne računajo, nadomestilo se giblje v rangu par sto evrov in cena prepisa pri notarju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja