Pasivna hiša – toplo in zdravo gnezdece

Gradnja pasivne hiše je več kot prava odločitev!

Pasivne montažne hiše so nepredušno zaprte stavbe in objekti, ki se uporabljajo in izkoriščajo toplino zemljišča, gospodinjskih aparatov in celo telesno toploto samih stanovalcev in uporabnikov.

Pasivne hiše majo debelo zasnovano toplotno izolacijo, katera je lahko ekološka. Pasivna hiša izkorišča zimsko sonce in uporablja rekuperator za zamenjavo in prezračevanje celotnega zunanjega zraka, kateri kroži skozi celotno hišo in se dnevno večkrat zamenja.

Rezultat je pasivna montažna hiša, ki potrebuje malo ali skoraj nič dodatnega vira energije za ogrevanje, tudi v zelo hladnem podnebju. Medtem ko je rast pasivnih hiš v tujih deželah zelo priljubljena predvsem v Nemčiji in Skandinaviji, še smo v Sloveniji kar v zaostanku. Moramo pa poudariti, da se vse več mladih ljudi v Sloveniji odloča za tovrstno gradnjo pasivnih hiš.

Izogibajte se vse bolj naraščajočim stroškom energije!

Pasivne hiše zagotavljajo več udobja in minimalne obremenitve energije. Tokrat ne bomo razpravljali o globalnem segrevanju. Zagotovo pa bomo z izgradnjo pasivne hiše prispevali majhen del pri zmanjševanju škode za atmosfero. To pa predvsem zaradi uporabe materialov, katerih proizvodnja malo ali sploh ne obremenjujejo okolja.

Druga skrb, ki bi morala biti pri uporabi materialov gradnje hiše je vprašanje: ali naše hiše vsebujejo malo, veliko ali nič škodljivih snovi?

Saj je zaskrbljujoče veliko število ljudi, ki imajo simptome alergije, ki jih povzročajo njihovi domovi zaradi nekvalitetne in nepravilne uporabe gradbenih materialov. Ko je človek v današnjem času v bolniškem staležu in še to doma, je to nekaj, kar si vsakdo želi, da traja ali pa tudi ne.

Alergije in zdravstvene težave se lahko pojavijo že pri precej nižjih koncentracijah kemijskih snovi. Še posebej ranljivi so ljudje z izrazito občutljivost na več kemikalij. Na te kemikalije se lahko odzovejo že po prvem vstopu v prostor, njihovi simptomi pa so kot solze v očeh, otekanje obraza ali kožni izpuščaj.

Večina hiš, ki se na trgu ponujajo kot konfekcijska roba po zelo nizkih cenah je takšnih.

Hiter razvoj industrije je privedlo do velikega števila materialov na trgu, ki so škodljivi za naše zdravje. Če se je v vaši družini povečalo število primerov alergij, je skrajni čas, da preverite posamezne materiale v vašem domu ali hiši.

Vedno je bolje preprečiti kot popraviti, tako to vlagatelji pametno upoštevajo že pri sami gradnji hiše in strmijo k temu, da ne bodo pri gradnji “vgradili” škodljivih materialov in s tem povzročili težave zase in za svoje družine.

Bolje je, da izolacija naravna in okolju prijazna

Naravni materiali kot so lan, konoplja, ovčja volna, celuloza, slama, kokosova ali lesna vlakna so z gradbeno-biološkega vidika boljša izolacija kot pa sintetični izolacijski materialov, okolju pa so tudi bolj prijazni, saj prihajajo iz obnovljivih surovin.

Ti naravni materiali se lahko uporabljajo na vseh področjih doma in nam služijo kot izolator za zidove, streho in strop. Pri lesnih vlaknenih ploščah je v uporabi nov postopek izdelave teh plošč, kateri ni več škodljiv za naše zdravje in ne vsebuje škodljivih veziv. Biološki izolacijski material je nekoliko dražji od običajnih, vendar je njihov toplotni izkoristek veliko boljši in ravno zaradi tega se nam splača vlagati v te materiale.

Naj še poudarimo, da kupci pasivnih hiš v Nemčiji, dodatno prejemajo državno finančno podporo za vključevanje in integriranje naravnih izolacijskih materialov v takšno pasivno hišo. Večina ljudi, gradi svoje hiše enkrat in je to najbrž največja naložba v življenju, tako da se splača, da izberete vam pravo stvar. Več o pasivnih hišah si preberite na tej spletni strani…

Vir: Aleksander Čeh – (montazne-hise-on.net)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja