Statistika jezikov za programiranje

Jeziki za programiranje se z leti spreminjajo, omogočajo lažjo implementacijo funkcionalnosti, omogočajo krajše zapise za iste funkcije in postajajo vse bolj robustnejši in varnejši. Trendi jezikov za programiranje se spreminjajo. Po lestvici priljubljenosti in deležu uporabe jezikov za programiranje, je na prvem mestu še vedno C. S slabimi 18 odstotki uporabe je C med najpogostejšimi jeziki že od samega začetka, ki sega v daljno leto 1973. Sledi mu Java, z slabimi 0,2 odstotka manj. Delež uporabe Jave je sicer v zadnjih desetih letih padel iz dobrih 25 odstotkov na dobrih 17,5, vendar je ta jezik za programiranje edini pravi konkurent prej omenjenemu C-ju. V zadnjih 10 letih si delita prvo mesto po statistiki uporabe.

Na tretjem mestu je C++, jezik na osnovi C-ja z dodanimi razredi. Prvo poimenovanje je bilo C z razredi, kasneje so ga preimenovali v C++. Trend uporabe omenjenega jezika v zadnjih letih pada, iz 15 odstotkov izpred 10 let je danes uporaba padel pod 10 odstotkov. V zelo velikem porastu je programski jezik, imenovan Objective C, torej objektni C. Še pred štirimi leti je zasedal skromno 42 mesto po statistiki uporabe, 5 let kasneje pa je na visokem četrtem mestu.

Praktično iz ničle je uporaba objektnega C-ja danes že skoraj 10 odstotna, uporaba pa se še veča. Na petem mestu se nahaja C3, z dobrimi 6 odstotki. Tudi uporaba tega jezika se z leti manjša. Sledijo na šestem mestu PHP, na sedmem Basic, na osmem Python in na devetem Perl. To pa je tudi večinski delež, vsi programski jeziki od desetega mesta naprej predstavljajo manj kot odstotek celotnega trga jezikov za programiranje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.