Doplačila pri nakupu letalskih kart

Nakupovanje letalskih kart je že samo po sebi včasih zelo zahtevno opravilo, še bolj zamudno pa je iskanje najboljše ponudbe, saj danes na trgu ne manjka ponudnikov, ki želijo za vsako ceno k sebi zvabiti nove kupce. Že po kratkem brskanju po spletu bomo ugotovili, da za izbrano destinacijo letalske karte ponuja več ponudnikov, sploh če gre za bolj obiskana letališča in priljubljene turistične destinacije, kjer leti veliko letalskih prevoznikov. V takšnih primerih se bomo soočili z izbiranjem najbolj ugodne ponudbe, ki pa ni nujno kar tista najcenejša. Pogosto namreč nizko ceno spremljajo doplačila in razni drugi zapleti.

Med prvimi doplačili, ki navadno niso zajeta v oglaševano ceno vozovnice, je provizija, ki si jo prodajalci kart navadno vzamejo pri plačilu. Ta je odvisna od plačilnega sredstva – pri plačilu z različnimi plačilnimi karticami bomo najverjetneje morali odšteti vsaj nekaj evrov, pogosto okoli 20 ali 30. Temu doplačilu se lahko izognemo, če izberemo druga plačilna sredstva, vendar to ni vedno rešitev, saj se provizije razlikujejo od ponudnika do ponudnika. V najboljšem primeru se bomo dodatku izognili, morda pa se bomo morali pač sprijazniti z nujnim zlom.

Nadalje bomo pri postopku nakupa letalskih kart verjetno opazili, da nam ponudnik poleg letalske karte hoče prodati še kakšne druge izdelke ali storitve. Pri nakupu karte preko spleta se bodo pojavile dodatne možnosti za nakup kovčkov, zavarovanja, prenočišča in podobno. Takšne ponudbe so avtomatsko izbrane, zato se moramo prepričati, da jih iz svojega naročila odstranimo. Tudi če se nam zdi ponudba privlačna, raje preverimo alternative, saj na primer nakup zavarovanja pri ponudniku letalskih kart verjetno ni najboljša izbira. Pred plačilom vsekakor preverimo, da med stroški ni kakšnih vsiljivcev.


Pogosto se zgodi, da nas doplačila čakajo tudi po tem, ko letalske karte prek spleta že kupimo oziroma rezerviramo. Nato moramo navadno preko spleta še potrditi svoj nakup in natisniti letalske karte – ta korak se sicer med različnimi ponudniki razlikuje. Pri vseh pa je treba za tiskanje karte na letališču doplačati, če tega nismo storili doma. Če ponudnik ne omogoča spletne prijave na let in tiskanja letalske karte, je prevzem karte na letališču sicer brezplačen.

Na letališču bomo morda naleteli tudi na merjenje in tehtanje ročne prtljage, kar seveda lahko vodi do dodatnih doplačil, če smo prekoračili dovoljene omejitve. O tem se predhodno poučimo na spletni strani letalskega prevoznika, tako da to informacijo ob nakupu letalske karte že imamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja