Je ustanovitev d.o.o. smiselna, če bo lastnik le eden?

Nekateri so mnenja, da je ustanovitev d.o.o. smiselna le tedaj, kadar želi skupno podjetje ustanoviti več oseb ali družb, vendar se tudi pri nas vse pogosteje dogaja, da se za ustanovitev d.o.o. odloči zgolj en sam posameznik. V čem so prednosti in slabosti ustanovitve takšnega podjetja? Kaj ne bi bilo lažje, da bi se namesto za ustanovitev d.o.o. posameznik odločil za status samostojnega podjetnika? In zakaj bi se za »hčerinski« d.o.o. odločilo podjetje, ki je že registrirano in opravlja dejavnost – ni razširitev dejavnosti že obstoječega podjetja enostavnejša kot ustanovitev d.o.o.?

Pričnimo pri posameznikih. Ti se največkrat najteže odločijo med tem, ali je za njih prava izbira ustanovitev d.o.o. ali s.p. dejstvo je, da je ustanovitev d.o.o. boljša, kadar želijo poskrbeti, da bodo njihove osebne finance popolnoma ločene od poslovnih. Prav tako vsi vemo, da se pri samostojnih podjetnikih v zaslužek posameznika šteje celoten dobiček, pri družbi z omejeno odgovornostjo, pa se lastnik lahko zaposli ter si izplačuje plačo.

Drugi pogost razlog za ustanovitev d.o.o. je v tem, da je za kandidaturo na mnogih razpisih različnih institucij pogosto pogoj, da kandidira d.o.o. Samostojnim podjetnikom kandidiranje ni možno, kar je gotovo slabost.

Ima pa slabost tudi ustanovitev d.o.o. – zahteva namreč osnovni kapital, ki ga marsikdo na začetku svoje poslovne poti nima.

Za ustanovitev d.o.o. pa se pogosto odločajo tudi tisti, ki že opravljajo dejavnost kot samostojni podjetniki. Včasih gre za preoblikovanje iz s.p. v d.o.o., včasih pa za ustanovitev d.o.o. vzporedno z s.p. Opravljanje enake ali podobne oziroma sorodne dejavnosti hkrati preko s.p. in preko d.o.o. ima namreč svoje prednosti, saj nudi kar nekaj manevrskega prostora glede tega, kdaj se posel izplača izpeljati preko podjetja v eni ali v drugi obliki – na primer takrat, ko je eno zavezanec za DDV, drugo pa ne.

In, precej podobni so tudi razlogi za novo ustanovitev d.o.o. s strani velikih podjetij.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja