Prevajalska agencija – katero izbrati

Prevajalska agencija, ki ji je vredno zaupati prevajanje pomembnih besedil, mor ponuditi celovito rešitev tako pri prevajanju kot pri lektoriranju. Ena izmed večjih težav, ki se pojavlja pri tako visokemu številu ponudnikov prevajalskih storitev pri nas, je, da je težko ločiti dobre od slabih. Da bi bila prevajalska agencija, ki bo bost izbrali, res dobra in vam bo pripravila prevod besedila, ki bo na kakovostni ravni, ki jo sami zahtevate, naredite najprej test kakovost, preden jo izberete.

Najprej poiščite tiste, ki so cenovno najbolj konkurenčne, nato pa vsaki pošljite isto testno besedilo, ki naj vam ga prevedejo. Tako boste lahko ugotovili, katera prevajalska agencija lahko naredi bolj kvaliteten prevod. Seveda pa morate imeti v mislih tudi to, da se bo vsaka prevajalska agencija najbrž nekoliko bolj potrudila pri pripravi testnega prevoda. Prvič gre za precej kratko besedilo in drugič se pri tem, ko prevajajo, zavedajo, da bodo izbrani le, če bodo pripravili brezhiben prevod. Ne glede na to, pa lahko ugotovite, katera prevajalska agencija, ima bolj kakovostne prevajalce.

Drugi pomembni vidik pri izbiti je naslednji: prevajalska agencija mora biti pripravljena na sprotno sodelovanje z naročnikom. Pri kakovosti ne popuščajte. Zavedati se morate, da bo branost besedila precej nižja, če bo kakovost prevoda slaba.

Zato sproti preverjajte kakovost in zahtevajte, da vam prevajalska agencija pošilja segmente prevoda v pregled. Šele po daljšem sodelovanju, če ste z delom, ki ga prevajalska agencija opravlja, zadovoljni, lahko to prakso opustite, saj je zaupanje sedaj upravičeno.

V primeru, da mora prevajalska agencija pripraviti specifične ali strokovne prevode, potem je priporočljivo, da ji priskrbite terminološki slovarček. Tako boste zagotovili terminološko doslednost, ki je pri specifičnih besedilih potrebna. Ne nazadnje pa je pomembno, da prevajalska agencija zagotovi tudi lektorski pregled končnega prevoda. Prevod mora biti, ko je dokončan, brezhiben in pripravljen za objavo brez tega, da bi potreboval dodatne korekture.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja