Slab zadah pri otrocih

Od kot lahko prihaja slab zadah?

Mest, ki so odgovorna za slab zadah je lahko zelo veliko. Prihaja lahko iz ust, krivi so lahko zobje, jezik, prihaja lahko iz žrela, želodca ali prebavnega trakta, prihaja pa lahko tudi iz nosa. Ne pozabimo, vsi ti deli telesa so povezani skupaj in zagotavljajo, da lahko naše telo pravilno deluje. Vsak del telesa ima seveda svoj vzrok za slab zadah in zato ga moramo tudi zdraviti na svoj način.

Slab zadah je zelo pogost pri otrocih. Vsi, ali pa vsaj večina, se nas spomni iz otroških dni, da nam je umivanje bilo nekaj, česar smo se poskušali na vsak način izogniti. Med drugim tudi ščetkanju zob. Pa so nas starši vseeno prepričevali in nagovarjali k ščetkanju in umivanju, čeprav se nam je vsem takrat zdelo to zelo nesmiselno. Higiena pa ni edini razlog slabega zadaha pri otrocih, je le eden izmed možnih.

Dejavniki slabega zadaha pri otrocih

Prvega smo že omenili, neuporaba zobne ščetke in nitke. Naslednji, zelo pogost dejavnik, je zobna gniloba. V času odraščanja nas je vse doletelo izpadanje zob, oziroma zamenjava mlečnih zob s stalnimi. Če boste pogledali v fotografski album s fotografijami vašega odraščanja, boste prej ko slej naleteli na sliko z nasmeškom in škrbavimi zobmi. Problem slabega zadaha se pojavi tudi pri suhih ustih, bodisi zaradi pomanjkanja zaužite tekočine, bodisi zaradi ostalih zdravstvenih razlogov, vnetih sinusov, prehlada, bakterij. Slina je naravno čistilo ust in ustne votline, ob pomanjkanju se vedno pojavi slab zadah.

Slab zadah pa povzročajo tudi nekatera zdravila, predvsem antibiotiki oziroma dolgotrajnejša uporaba antibiotikov. Tudi pri nekaterih kapljicah za nos, namenjenih zdravljenju alergij, prihaja do slabega zadaha. Slab zadah pa zmanjšuje tudi zdrava prehrana. Pri otrocih se lahko pojavi slab zadah pri prevelikih količinah zaužitih beljakovin. Dejavniki so različni.

Enih, kot na primer zobna gniloba mlečnih zob, se praviloma ne da ozdraviti in doleti prej ko slej vsakega posameznika. Spet druge, kot so pomanjkljiva higiena, nezdrava prehrana in premalo zaužite tekočine, otroci s svojimi navadami lahko odpravijo. Smo pa že na začetku članka zapisali, kako težko je otrokom dopovedati koristnost higiene, zaužite zadostne količine vode in zdrave prehrane. Starši pa ne pozabite na pregovor, kar se Janezek nauči, to Janezek zna. Ob navajanju na skrbno higieno, zdravo prehrano in zadostno količino popite vode v otroštvu, bodo te navade ostale v otroku za vse življenje.

Če vas zanima katera je najboljša zobna ščetka, smo tukaj naredili test.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja