Nakup dude za dojenčke

Nakup dude za dojenčka je lahko kar zapleten proces, saj je precej težko izbrati takšno, ki je zares primerna. Zavedati se je potrebno, da so kakovostne le tiste dude, ki zagotavljajo visoko varnost. Med najbolje varne modele spadajo tiste dude, ki so izdelane iz enega samega kosa. To pomeni, da niso zloženi skupaj različni deli, ki se lahko ločijo, ampak je celota v enem samem delu. Včasih se otroci z dudami tudi igrajo in lahko pri tem snamejo kakšen del in ga ločenega dajo v usta, kar je lahko zelo nevarno. Dude iz več delov se lahko razstavijo tudi med samim vlečenjem dude. Prav vsem tem nevarnostim pa se izognejo dude iz enega samega kosa.

Naslednji pomemben vidik, ki ga upoštevajo varne dude, je trdnost materiala. Material, iz katerega so dude izdelane mora biti dovolj trden in prožen, da ga ni mogoče zlomiti ali pregrizniti. Oblika dude mora biti takšna, da je popolnoma prilagojena otroškemu obrazu. Slabo oblikovane dude puščajo otroku otiščance okrog ust in na licih, zlasti če jih uporabljajo med spanjem. Kakovostne ergonomično oblikovane dude pa nudijo zaščito proti takšnim neprijetnostim.

Najbolj varne so tudi tiste dude, ki so izdelane iz naravnih materialov, ne vsebujejo umetnih barvil in predvsem so brez umetnih mehčalcev materiala. Najbolj varne so tiste dude, ki so kupljene znotraj držav članic Evropske unije. Vse dude, ki se prodajajo v Sloveniji so pod strogo evropsko regulativo, ki določa varnostne standarde.

Dude je potrebno pogosto menjati, saj se s časom obrabljajo, poleg tega pa je tudi higienski vidik zelo pomemben. Sicer ni potrebno dude zamenjati vsakič ko ta pade na tla, tako res ne bi prišli daleč, saj se to res pogosto dogaja. Pomembno pa je, da ko dude padejo, poskrbite za njihovo čistočo. Iz tega vidika so zanimive tiste, ki jih je mogoče prekuhavati, saj se tako zagotovi najvišji nivo čistoče.

Kje vi kupujete vaše dude?

Prekuhavanje dude?

Prekuhavanje dude je najbolj enostaven način razkuževanja dude in je tako tudi najbolj primeren za otroka, saj ni možnosti, da bi snov, s katero razkužimo dudo, škodila otroku. Seveda moramo vedno slediti navodilom proizvajalca dude, vendar tukaj podajamo nekaj osnovnih nasvetov za nego in prekuhavanje dude:

  • Dudo prekuhamo tako pred prvo uporabo kot tudi vsake toliko časa
  • Dudo lahko občasno namočimo v raztopino vode in kisa in tako preprečimo nastanek gljivic na dudi
  • Večina silikonskih dud lahko peremo v pomivalnem stroju

Kako prekuhati dudo:

  • najprej zavremo vodo, brez da bi v njej bila duda.
  • ko voda vre, vanjo vstavimo dudo (predlagamo da uporabite prijemalko, saj če boste dudo vrgli v vodo, lahko poškropite sebe ali druge s kropom).
  • poskrbimo da bo voda srednje močno vrela še naslednjih 5 minut, to je čas, ki bo zagotovil, da bo duda resnično sterilizirana.
  • s prijemalko vzamemo dudo iz vrele vode. Pazljivo, saj je duda še vedno vroča.
  • predlagamo, da dudo položite na svežo papirnato brisačo in da tam počaka nadaljnih 5 minut da se ohladi.
  • sedaj je duda brez bakterij in drugih škodljivcev in jo lahko normalno uporabljate.

Predlaga se, da dudo prekuhate vsakokrat, ko vam pade na tla na prostem, saj nikoli ne veste, katere bakterije pridejo na dudo. Pranje pod hladno ali tudi vročo vodo ni dovolj, saj na takšen način le fizično odstranite umazanijo, vendar ne ubijete bacilov in drugih škodljivih snovi na dudi.

Drugi načini sterilizacije dude in otroške stekleničke

Dudo lahko steriliziramo tudi na druge načine. Pogosto se starši odločajo za nakup sterilizacijskih tablet, ki se raztopijo v vodi. Takšne tablete raztopimo v vodi in v vodo položimo več dud in stekleničk in tako steriliziramo različne stvari naenkrat. Ta metoda je nekoliko enostavnejša, saj ni potrebno prekuhavanje in delo z vrelo vodo, po drugi strani pa uporabimo kemikalije, ki poskrbijo za uničenje bakterij. Kemikalije so seveda varne za otroka, vendar so nekateri starši še vedno negativno nastrojeni proti uporabi tablet. Izbira je vaša, verjetno pa lahko  uporabljate oba sistema, glede na to kateri vam je lažji v nekem trenutku.

Obstajajo še druge, manj pogosto uporabljane, pa še vedno učinkovite metode za sterilizacijo dud in otroških stekleničk. Uporabite lahko napravo, ki sterilizira s paro (kar je precej podoben način kot prekuhavanje, samo da potrebujete posebno napravo) ali pa dude sterilizirate v mikrovalovni pečici. Tudi za sterilizacijo v mikrovalovni pečici potrebujemo posebno napravo, dodatno pa se moramo prepričati, da so naše dude in stekleničke primerne za sterilizacijo v mikrovalovni pečici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja