Kako urediti zavarovanje za študenta

Zavarovanje

Zavarovanje za študente ima poseben status. Vendar pa, da bi ta status lahko pravilno razumeli, je potrebno ločiti različna zavarovanja. V osnovi osebna zavarovanja ločimo na obvezno zdravstveno, prostovoljno zdravstveno in nezgodno zavarovanje.

Predvsem je potrebno vedeti, da zdravstveno zavarovanje za študente, ki so mlajši od 26 let in imajo veljaven status študenta, ureja zakon tako, da so zavarovani kot družinski člani. To pomeni, da je zdravstveno zavarovanje za študente urejeno običajno prek enega izmed staršev, ki so v delovnem razmerju. Študent mora priskrbeti dokazilo oziroma potrdilo o vpisu, ki ga starš posreduje delodajalcu, lahko pa ga študent ali starš tudi odnese osebno na Zavod za zdravstveno zavarovanje. Upoštevati je potrebno predvsem to, da bo veljalo zavarovanje za študente toliko časa, kolikor je veljavno potrdilo o vpisu. Zato je potrebno skrbno spremljati datume veljavnosti. To je pomembno predvsem zato, ker študenta nihče ne bo obvestil, da ni več zavarovan kot družinski član. In v primeru, da bo minilo več kot en mesec, odkar ne velja več dodatno zavarovanje za študente, bo stopil v čakalno dobo. To pomeni, da tri mesece ne bo mogel koristiti doplačil iz dodatnega zavarovanja, vseeno pa bo v tem času moral plačevati premije. Gre za malus, ki se mu ni mogoče izogniti.

Zdravstveno zavarovanje za študente, ki so izgubili status oziroma so prekoračili 26. leto starosti, se lahko nato uredi na dva načina. Lahko se zavaruje kot občan. Pogoj za to je, da njegov dohodek v zadnjih treh mesecih ne presega 50 odstotkov minimalne plače. Druga možnost, s katero se lahko uredi zavarovanje za študente, pa je, da se zavaruje kot samostojni zavezanec pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Nezgodno zavarovanje za študente ni povezano ne z obveznim in ne s prostovoljnim zdravstvenim zavarovanjem. Gre za povsem drugo zavarovalniško storitev, ki skrbi za finančno varnost v primeru bolezni in nesreč.

Več informacij

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja