Kako pregnati živčnost

Zelo pomembno je, da tisti, ki večkrat doživljajo živčnost, ki jih preganja daljše obdobje, poskrbijo, da živčnost čim bolj zmanjšajo. Ljudje, ki jih pogostokrat muči živčnost, se morajo zavedati, da to vodi v stres. Zdravniki pa čedalje bolj opozarjajo, da je stres eden izmed glavnik krivcev, ki vplivajo na to, da se razvijejo tudi huda obolenja. Problem je predvsem v tem, da sta živčnost in stres povezana v začaran krog. Živčna oseba živi čedalje bolj pod stresom, sam stres, ki ga občuti, pa lahko še bolj vpliva na intenzivnost živčnosti. Prav s tem pa nastane začaran krog, zaradi katerega postaja oseba čedalje bolj živčna in čedalje bolj pod stresom.

Dolga obdobja živčnosti lahko vodijo celo v anksiozne motnje. Anksioznost je tujka za tesnobo. V razvitih družbah je to pojav, ki se čedalje bolj širi, kakor da bi šlo za kakšno kužno bolezen. Veliko ljudi se niti ne zaveda, da jih muči tesnoba, kajti prepričani so, da je to le nekoliko bolj močna živčnost. Dejansko pa je tesnoba veliko hujša psihološka motnja, ki lahko človeka pahne tudi v hujša psihična obolenja.

Zelo pomembno je, da oseba, ki jo muči živčnost, naredi vse, kar je v njeni moči, da se izogiba stresnim situacijam. Pri tem najbolj pomaga to, da si človek redno jemlje čas zase. Takrat mora povsem odklopiti od vsakodnevnih obveznosti in početi stvari, ki ga spravijo v dobro voljo in spodbudijo občutke zadovoljstva. Pri tem močno pomagajo hobiji in športna aktivnost. Predvsem redna telovadba se je izkazala kot odlično sredstvo za blaženje simptomov, ki jih povzroča živčnost. Takšne vplive ima šport zaradi dveh razlogov. Med športom se ljudje koncentriramo na samo aktivnost in pozabimo na vsakodnevne težave. To se zgodi popolnoma samodejno. Drugi razlog pa je v tem, da se med športno aktivnostjo telo izmuči, kar vpliva tudi na psihično stanje, saj se oseba zaradi tega lahko lažje umiri.

Preberite več in se informirajte! klik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja