Evidence, ki jih ureja zavod za zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje je državni organ, ki aktivno deluje na trgu dela. Njegov osnovni namen je, da čim bolj olajša pretok informacij med iskalci zaposlitve in podjetji, ki iščejo dodatno delovno silo. Evidenca brezposelnih oseb pa je eden izmed pomembnejših registrov, ki jih ureja zavod za zaposlovanje. To je tudi najbolj pomembna evidenca za vse tiste, ki so izgubili službo in za tiste, ki iščejo zaposlitev. Za tiste, ki so izgubili službo je ta evidenca pomembna, ker je eden izmed pogojev za denarno nadomestilo prav to, da je oseba evidentirana v tem registru.

Zavod za zaposlovanje bo v evidenco brezposelnih oseb vpisal osebe, ki niso v delovnem razmerju, prav tako pa ne sme oseba biti samozaposlena, torej ne sme biti samostojni podjetnik. K temu je potrebno dodati še to, da zavod za zaposlovanje v evidenco brezposelnih oseb ne vpisuje poslovodnih oseb v katerikoli družbi (osebni, enoosebnem d.o.o. ali pa v zavodu). Tudi tistih, ki so zavarovani kot kmetje ali imajo aktivno pokojninsko ter invalidsko zavarovanje, zavod za zaposlovanje ne vpisuje v evidenco brezposelnih oseb. Zavod za zaposlovanje v evidenco brezposelnih ne vpisuje niti študentov, dijakov in vajencev ter tistih, ki se udeležujejo izobraževanja odraslih in so mlajši od šestindvajset let.

Poleg te evidence pa zavod za zaposlovanje skrbi tudi za evidenco iskalcev zaposlitve. Zelo pomembno je, da ne zamenjujemo med evidenco brezposelnih in evidenco iskalcev zaposlitve. To ni ena in ista stvar. V evidenco iskalcev zaposlitve se lahko prijavijo tudi vsi, ki imajo sklenjeno redno delovno razmerje, so samozaposleni, imajo status dijaka, študenta, vajenca, upokojenca ali pa so na kakšen drug način trenutno delovno neaktivni. Ta evidenca je pomembna za vse, ki so pripravljeni sprejeti zaposlitev in tudi za vse tiste, ki so trenutno zaposleni, vendar je njihovo trenutno delovno mesto ogroženo. Zanje je pomembno, da zavod za zaposlovanje še pred nastopom brezposelnosti ve, da je trenutno delovno razmerje pod vprašajem.

http://www.mojazaposlitev.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja