znamnitosti kube

10 zanimivosti in znamenitosti na Kubi

Havana

Mesto, kjer boš verjetno začel potovanje, zato si zagotovo poglej te glavne zanimivosti. Najprej se odpravi v stari del mesta, ki mu rečejo La Habana Vieja in ima izjemno število resnično čudovitih zgradb. Zato je tudi pod UNESCO varstvom. Nato se sprehodi do bližnje promenade Malecon, ki so jo naredili zato, da bi varovala mesto pred morjem. Atlantik lahko poplavlja, res pa je da je danes to večinoma promenada, ki zaživi zvečer. Sprehodite se po njej iz doživeli boste resničen občutek Kube.

Salsa

Če še niste bili na Kubi ne boste verjeli, da se ljudje kar tako, mimogrede, zavrtijo v ritmih Salse. Tako na poti, na cesti, kjer nekdo igra glasbo, bo kmalu drugi tudi plesal. Salsa je tako pomemben del kulture da bo vedno z vami, ko boste potovali po Kubi. Vsekakor zberite pogum in se jim pridružite, ples na Kubi ni umetniška ampak osebna točka, tako da se lahko tudi vi kadarkoli pridružite. Sveda razmislite vnaprej in se morda že doma vključite v plesno šolo. Tudi glasba vas bo spremljala na vsakem koraku, ulični glasbeniki pa seveda živijo od donacij, ki jih dobijo od turistov kot ste vi. Zato se jim, ko uživate v njihovi glasbi vsekakor oddolžite s kakšnim kovancem.

Santiago de Cuba

Santiago je drugo največje mesto na Kubi. Obiskovalci včasih odpotujejo brez da bi si ogledali to mesto, kar je zagotovo škoda. Mesto si zapomnimo po čudoviti katedrali. Iz mesta se podamo tudi v nacionalni park Turquino. V parku lahko doživimo čudovito naravo Kube, ki se razlikuje od drugih držav. Nekateri se povzpnejo na Pico Turquino, najvišji vrh Kube, ki je visok skoraj 2000 metrov, zato vzpon ni ravno enostaven.

Baracoa

Mesto, ki je bilo nekdaj glavno mesto države, kar se še danes vidi predvsem v infrasktrukturi in arhitekturi. Glavnemu mestu so prebivalci vedno dajali poseben pomen, zato lahko uživamo v arhitekturnih znamenitostih. Enonadstropne stavbe vas bodo pritegnile in navdušile. Tudi tukaj najdemo promenado, po kateri se lahko sprehajamo in obiščemo kip Krištofa Kolumba.

Ulična hrana

Ulična hrana postaja vedno bolj popularna na Kubi. Mala podjetja in restavracije nastajajo na vsaki ulici in pogosto lahko na vsakem vogalu poskusite hamburgerje, mlečne šekje ali kokosobe prigrizke. Na Kubi se vam ni treba bati različnih prebavnih neprijetnosti in lahko brez težav poskusite prav vso ulično hrano, ki vas pritegne. V večini je hrana varna, dobro temperaturno obdelana in primerna tudi za evropske želodce.

Sončni zahod na El Morro

El Morro je utrdba, ki so jo dolgo časa uporabljali za zapor. Postavljena je bila v 16 stoletju in še danes je čudovita. Ker leži tik ob morju se iz nje čudovito vidi sončni zahod nad atlantikom. Vsako noč ob 9 zvečer (21.00) pa se ceremonialno iz zidov zasliši tudi top. Udeležite se tega turističnega romanja in ogleda sončnega zahoda, ne pričakujte pa, da boste edini ali med redkimi uživali v

Plaža Varadero

Varadero je najboljše naselje za turiste, ki ga boste našli na Kubi. Naselje je izjemno veliko, zato boste lahko izbirali na kakšni plaži se boste odpočili. Pričakale vas bodo peščene plaže z zelo veliko sonca, palmami in čistim morjem. Seveda vas bodo pričakali tudi vaši kolegi turisti, ki so se enako odločili, da želijo sami uživati na plaži. Predvsem se pripravite na to, da na plaži ni veliko sence in boste bolj ali manj ves dan na soncu, tako da s seboj prinesite veliko vode in kreme za sončenje.

Kuba je dežela, ki jo morate obiskati vsi, ki želite doživeti nekaj od kulturnega, zgodovinskega in karibskega šarma. Kuba ima toliko znamenitosti in atrakcij, da se je kar težko odločiti, kje začeti in prav iz tega razloga smo za vas poiskali 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi, ki jih na svojem potovanju, nikakor ne smete izpustiti. Havana ena izmed top 10 počitniških mest na Karibih, še posebej raziskovanje starega središča mesta je pravi užitek, saj je prepoln kolonialnih zgradb, ki so še vedno v zelo dobrem stanju. Plaza de la Catedral je kraj, v katerem lahko občudujete katedralo San Cristobal. Druga znamenitost je dolina Vinales, ki je središče proizvodnje cigar. Na mnogih plantažah tobaka je še danes moč videti tradicionalne tehnike vzgoje in prav zaradi tradicije in edinstvene gorske pokrajine je področje pod zaščito Unesca. Tretja izmed znamenitosti brez katere potovanje nikakor ni popolno, je plaža Varadero. To je ena izmed najbolj priljubljenih plaž, pravijo, da je na njej najbolj mehak pesek, s prekrasnimi peščenimi uvalami, v okolici pa najdete golf terene, hotele in restavracije. Južno od Varadesa leži otok Zapata, močvirnato področje, ki je proglašeno kot Nacionalni park.

Če želite raziskovati kubansko divjino, potem morate obiskati Zapato, četrto izmed 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi, saj je naravnost idealno mesto za kaj takega. To je hkrati pravi kraj, kjer lahko vidite živali, kot so morska krava in redka riba manjuari. Če se želite kaj naučiti o zgodovini Kube, potem pojdite v Trinidad, v mesto številnih muzejev in samostana Antigua Converto de San Francisco de Asis, s katerega zvonika lahko občudujete celotno mesto. Santiago de Cuba je lepo in kulturno mesto, ki v vsej svoji lepoti zaživi v juliju, ko sta v njem dva izmed večjih karnevalov Kube. Cienfuegos upravičeno nosi naziv biser juga, zgradbe so tam naravnost osupljive, celotno mesto je Unescov spomenik.

Osma izmed znamenitosti je Cayo Coco, majhen osamljen otoček, ki vam ponudi najboljšo počitniško izkušnjo, saj nudi priložnost za uživanje v zabavnih dejavnostih, možnosti za potapljanje in dirkanje s čolni. Santa Clara leži v središču Kube, približno na pol poti med Havano in Holguinom. Santa Clara je sinonim za Che Guevaro, ki je vodil napad na mesto in ga osvobodil Batistovega režima. V mestu je najbolj prestižna univerza zunaj Havane, zato mesto kar poka od mladostniške energije. Mesto Baracoa je zadnja izmed 10 najzanimivejših znamenitosti na Kubi, ki ji zaradi izolacije velikokrat rečejo kar kubanska Sibirija.

Kdaj potovati na Kubo

Na Kubo se odpravite v decembru, januarju, februarju ali marcu (novoletne počitnice so tako odličen čas za obisk, poglejte kdaj bodo v šolskem letu 2018/2019). To so meseci, ko je veliko sonca, ni prevroče in predvsem, na Kubi ni polovice sveta, torej ni velike gužve. Marec že postaja problematičen, aprila pa je velika noč in čas, ko je največ turistov na Kubi. Konec aprila se že prične deževno obdobje, ki je najmočnejše med julijem in septembrom.

Cene so najvišje za velike praznike, torej za božič in novo leto ter veliko noč. Seveda pa je vse odvisno od tega v kateri del Kube se boste odpraili, v velikih in turistično najbolj obleganih mestih bodo lahk ocene res navite v času praznikov, če pa si boste privoščili nekoliko manj turistično Kubo, boste lahko uživali v manj obleganih mestih in ceneje.

Še nekaj zanimivosti o Kubi

Kuba je 16. največji otok na svetu, ki meri 105.007 kvadratnih kilometrov in je večja od Islandije (ki je na 17. mestu) in manjša od Novofunlandije, ki je mesto pred njo. Največji otok na svetu je seveda Greenlandija in to z naskokom, saj meri 1.130.000 kvadratnih kilometrov. Na Kubi živijo v večini belci, ki predstavljajo 64 % populacije, sledijo mulati z 27 % in 9 % črncev. Na Kubi je tudi precej velika populacija Kitajcev, preko 100.000 jih naštejejo. Kitajci so v začetku 20. stoletja na Kubo prihajali kot najeta delovna sila in so, kot ponavadi, obdržali svoje navade in kulturo, ki jo lahko vidimo v t.i. China Town. Na Kubi jo najdemo v Havani, imenuje se Barrio Chino.

Havala, glavno mesto, je že v 18. stoletju imela več kot 70.000 prebivalcev in je bila takrat večje mesto kot New York. Havana je tudi eno izmed prvih mest, ki jo je povezovala železnica, saj so že leta 1837 zgradili 51 kilometrov železnice. Kuba je bila takrat peta država na svetu, ki je imela železnico. Ravno tistega leta se je začela pripravljati tudi slavna železnica Dunaj – Trst, t.i. Južna železnica, ki je pomembno vplivala na razvoj naših krajev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja