Pohodništvo in primerna obutev

Če boste vprašali naključnega človeka, ali obstaja slovenski nacionalni šport, vam bo skoraj vsakdo brez daljšega pomisleka rekel: pohodništvo. V zavesti ljudi je pri nas pohodništvo sicer nekaj, kar pomeni veliko več kot športno udejstvovanje in rekreacija.

Poudariti je potrebno tudi to, da pohodništvo ne pomeni le obiskovane najvišjih gorskih vrhov, ampak tudi nižjih lokalnih hribov. Če nekdo fizično ni pripravljen za večurno strmo vzpenjanje na dvatisočaka, to še ne pomeni, da ni pohodnik, če se raje odloča za dvourni vzpon na lokalni hrib.

Prilagajanje zahtevnosti vzpona zmožnostim posameznika je ključ za varno in prijetno pohodništvo. Zelo pomembna pa je tudi pohodniška oprema, ki jo je prav tako potrebno prilagajati zahtevnosti vzpona oziroma poti.

Tistim, ki se vzpenjajo na nizke ribe ali pa radi hodijo po razgibanih gozdnih poteh, pridejo prav treking čevlji. Lahki in nizki pohodniški čevlji so odlična izbira za takšno pohodništvo. Tudi glede podplata se ni potrebno pretirano sekirati. Za ta namen je običajno najbolje, da ima pohodniška obutev raje nekoliko bolj trd podplat.

Trd podplat omogoča, da ima pohodnik nekoliko boljši stik s podlago in s tem boljši občutek za to, po kakšnem terenu hudo. Bolj kot je podplat trd, bolj lahko pohodnik občuti teren po katerem stopa in s tem je takoj pripravljen na to, kako mora po njem hoditi. Če se razgiban teren prevesi v kamnito podlago, potem lahko pohodnik občuti, ali hodi po ostrem kamenju ali gladkem.

S tem pa se tudi poveča varnost vsakega koraka. Za pohodništvo na višje vrhove, pa nizka obutev ne pride več v poštev. Takrat je potrebno poseči po nekoliko bolj težki obutvi, ki ima visok gleženj. Na žalost je stabilnost gležnja za visokogorsko pohodništvo tako pomembna, da se težkim pohodniškim čevljem ni mogoče odreči. Nekateri poleg tega priporočajo podplat, ki je nekoliko bolj mehak, saj se s tem zboljša oprijem na podlago.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja