Indija, skrivnostna dežela

Indija je ena izmed največjih držav na svetu, ki obsega več kot tri milijone kvadratnih kilometrov. Število prebivalcev pa je doseglo že nepredstavljivo številko: 1 milijarda. Njeno glavno mesto je New Delhi, tamkajšnji prebivalci pa govorijo hindujski jezik, angleščino ter 16 različnih regionalnih jezikov. Takšna jezikovna raznolikost je seveda precej samoumevna na tako veliki površini s tako velikim številom prebivalstva, kakor ga ima Indija. Indija je kulturno in naravno izjemno bogata država, ki pa ima žal tudi zelo veliko stopnjo revščine. Tamkajšnje prebivalstvo dosega samo 52 odstotno pismenost. Kar se regionalne delitve tiče, pa je potrebno povedati, da je Indija razdeljena na 25 zveznih držav, ki se združujejo v tako imenovanih 7 zveznih teritorijev.

Zanimiv je tudi izvor imena Indija. Ta prihaja iz besede Sindhu, ki označuje reko Ind. Civilizacija se je na območju razvila iz starih neolitskih kultur. Zelo velik vpliv pa je imela sumerska civilizacija. Glavni vir za preučevanje zgodovine tega območja so tako imenovane Vede. Indijske Vede so zbirka štirih knjig, po katerih se Indija imenuje tudi vedska Indija.

Indija je versko precej razslojena država. V tej državi živi precej muslimanov, teh je kar 11 odstotkov prebivalcev, živijo pa predvsem v severnem delu pokrajine. Kristijanov je okrog 3 odstotke, ti pa se nahajajo pretežno na severozahodnem delu države. Prisoten je tudi hinduizem, sikhizem, budizem in druge religije.

Turizem v Indiji je zelo razvita dejavnost, ki prinaša kar precej pritoka v bruto državnem proizvodu. Ker je Indija zelo gostoljubna dežela je to priljubljena turistična destinacija za številne zahodne turiste. Tudi pri nas se je število ljudi, ki obiščejo to prelepo deželo v zadnjem času zelo povečalo. Glavni razlog za obisk je predvsem ta, da je Indija skrivnost dežela, ki živi na razkoraku med starodavno tradicijo in moderno družbo. Spoj milijonskih velemest in nedotaknjene narave na podeželju je tam edinstven.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja