Čemu služi imunski sistem

Ljudje se premalo zavedamo, da je imunski sistem naše edino obrambno sredstvo pred vsemi nevarnostmi, ki ogrožajo naše zdravje. Vsak posameznik je namreč toliko zdrav, kolikor je zdrav njegov imunski sistem. Kaj vse vpliva na njegovo stanje pa bomo spoznali v tem članku.

Najprej pa je potrebno povedati, da je imunski sistem odgovoren za zaščito tako pred mikroorganizmi kot tudi pred raznimi strupenimi oziroma toksičnimi snovmi, s katerimi pridemo v stik v vsakodnevnem življenju. Človek je namreč neprestano v stiku z dejavniki tveganja za njegovo zdravje. Takrat, kadar se znajdete v avtobusu z nekaj prehlajenimi posamezniki, je dejansko vaš imunski sistem tisti, ki se bori, da ohrani vaše zdravje. Kadarkoli primete za kljuko, ki jo je prijela oseba z gripo, je vaš imunski sistem tisti, ki vas bo uspešno ali pa neuspešno ubranil proti napadu mikroorganizmov. Sezonska gripa vas lahko poleže v posteljo z visoko vročino in hudimi mišičnimi krči za cel teden pa do 14 dni, po tem pa boste še kar nekaj časa potrebovali, da boste zopet pri svoji najboljših močeh.

Tudi takrat, kadar ste izpostavljeni raznim toksinom, je imunski sistem tisti, ki mu dolgujete vašo zaščito. Posamezniki, ki jih mučijo hude alergije, imajo večkrat precej oslabljen imunski sistem, kajti tisti s slabim imajo precej bolj silovite napade kot tisti z boljšim stanjem.

Da bo vaš imunski sistem v dobri kondiciji in da vas bo kot tak dobro ščitil pred mikroorganizmi in toksičnimi snovmi, morate poskrbeti zanj. Zaužiti morate dovolj vitaminov in mineralov. Če jih ne dobite dovolj s sadjem in zelenjavo ter drugo hrano bogato z mikro hranili, je smiselno dodajanje prehranskih dodatkov. Vitamini in minerali so relativno poceni prehranski dodatki, od katerih imate lahko velike koristi. Dober imunski sistem imajo tudi posamezniki, ki so celo leto dovolj telesno aktivni. Ne zadošča biti aktiven le poleti, ampak je potrebno aktivnost ohraniti tudi pozimi.

http://fidimed.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja