Delo v gostinstvu je večplastno

Delo v gostinstvu pokriva zelo širok spekter opravil, ki se izvajajo. Zato je praktično nemogoče reči, kaj vse bo delo v gostinstvu obsegalo. To je v končni fazi odvisno od tega, kaj bo vaš delodajalec od vas zahteval, seveda pa to pomeni, da bo potrebno v fazo dogovorov čim bolj jasno doreči, za katera dela boste zadolženi. Če v grobem razdelimo področja, ki jih ima delo v gostinstvu, bi lahko rekli, da imamo na eni strani kelnarje, na drugi strani kuharje, na tretji strani administracijo in na četrti strani vse drugo podporno osebje. Vendar pa je možno pričakovati, da se področja dela lahko kdaj tudi prekrivajo, ko pride do obdobja kadrovske podhranjenosti.

V primeru, da iščete delo v gostinstvu, boste morali imeti končano gostinsko ali kuharsko šolo. Če vas bodo potrebovali v administraciji, pa boste morali imeti ustrezno izobrazbo: računovodstvo, marketing, ekonomija in podobno. Večji gostinski lokali, ki dajo veliko na promocijo, potrebuje lastne tržnike, tako da tudi takšno delo spada pod delo v gostinstvu. Ni vse delo v gostinstvu samo kuhanje in streženje.

Če imate v mislih strežbo, potem je tukaj dobro, da premislite, če imate ustrezne osebnostne lastnosti za takšno delo. Pripravljeni morate biti na deljen urnik dela. Gostinski lokali običajno obratujejo od jutra pa do večera, zato pa si običajno zaposleni izmenjujejo termine dela. Če vam takšno delo ni všeč, potem morate poiskati kakšen dnevni ali samo nočni lokal, kjer urnik ni deljen, ker lokal ni odprt čez cel dan. Od tistih, ki iščejo delo v gostinstvu, se pričakuje, da obvladujejo ponudbo lokala. Spoznajo se na pijače, znajo jih pripravljati, sposobni so gostom svetovati, kakšna pijača ali hrana bi bila za njih. Tisti, ki jih zanima delo v gostinstvu in sicer v kuhinji, pa morajo seveda obvladovati tiste jedi, ki jih v gostinskem lokalu strežejo. Prav zato so pa pomembne predhodne delovne izkušnje.

http://www.mojazaposlitev.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja