Kdaj nas lahko zavarovalnica reši pred finančno težavo

Zavarovalnica je že tisočletja stara institucija, ki je nastala kot odgovor na večno težavo, ki pesti človeka: kako obvladati tveganje. Živimo v svetu, ki je na eni strani sestavljen iz dogodkov, ki so predvidljivi, na drugi strani pa je sestavljen iz dogodkov, ki jih sploh ni mogoče napovedati. Mnogo takšnih dogodkov, ki jih človek ne more napovedati, so škodljivi, prav za te pa poskrbi zavarovalnica. Naravne katastrofe, nezgode s posledicami na telesu ali premoženju, napadi, bolezni itn. so le primer dogodkov, ki jih ne moremo napovedati, se nanje pripraviti in se jim tako tudi izogniti. Ena izmed posledic, ki jih ima takšen pripetljaj, je zagotovo finančna.

Požar nam lahko uniči vredne premete, nakit, umetnine, tehnično opremo in še bi lahko naštevali. Finančna škoda je tukaj več kot očitna. Nezgoda pa finančno udari po žepu predvsem tistih, ki niso v rednem delovnem razmerju. Pogodbeni delavci dobijo toliko plače, kolikor delajo, če zbolijo ali se poškodujejo, pa plačila preprosto ni. V primeru nezgode je lahko nezgodno zavarovanje, ki ga ponuja praktično vsaka zavarovalnica, pravi finančni rešitelj, s katerim lahko poravnamo sprotne položnice za življenjske stroške in pokrijemo druge nujne izdatke, ne da bi se pri tem morali zadolževati.

Ko smo rekli, da je zavarovalnica tisočletje stara institucija, smo mislili na njen antični izvor. Že takrat so kmetje pomislili, da se lahko zavarujejo pred posledicami suš in škodljivcev tako, da ustvarijo skupen fond, v katerega bi vsak prispeval svoj delež, tisti, ki bi utrpel škodo, pa bi bil iz njega poplačan. To je osnovna logika, na podlagi katere deluje vsaka zavarovalnica. Njena vloga je v porazdeljevanju tveganja. Zavarovanec vplača za to, da zavarovalnica prevzame finančno tveganje. Ker pa niso vsi zavarovanci v istem trenutku upravičeni do izplačila, lahko zavarovalnica ustvarja tudi dobiček in se tako ohrani pri življenju oziroma, bolje rečeno, na trgu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja