Nasveti za potovanje v Turkmenistan

Če vas mika, da bi se odpravili v Turkmenistan, potem si boste morali najprej priskrbeti vizum na veleposlaništvu te države, ki se nahaja na Dunaju. Čeprav se je pričela ta država odpirati za turiste že nekaj let nazaj, pa ima še vedno precej rigidno politiko dodeljevanja vizumov, ki spominja na stare sovjetske čase. Vendar pa naj vas to ne odvrne od tega, da bi obiskali Turkmenistan.

Vsekakor pa vam bodo prišle prav naslednje turistične informacije, nasveti in priporočila glede tega, kaj potrebujete, če obiščete Turkmenistan, kako se morate tam vesti in kakšne navade je potrebno zelo podrobno spoštovati. Zavedati se morate, da je Turkmenistan tradicionalna država, ki precej hitro sankcionira vedenje, ki je sicer pri nas dopustno, je pa pri njih strogo prepovedano.

Najprej je potrebno opozoriti na kriminal. V glavnem mestu Ašhabat je za varnost poskrbljeno zelo dobro, vendar pa ne glede na to, prihaja pogosto do žeparstva. Na to morate biti pazljivi še posebno na tržnicah, ki so priljubljen kraj, kamor zahajajo turisti. Na tržnicah boste lahko kupili čudesa, ki jih v življenju sploh še niste videli. Turkmenistan ima nekatera področja države pod posebnim nadzorom. Vstop na njih je prepovedan, oz. je dovoljen le, če pridobite posebna dovoljenja. Zato je priporočljivo, da za potovanje po tej državi najamete lokalnega vodiča.

Pomemben nasvet je tudi, da se izogibajte kakršnegakoli stika z drogami. Turkmenistan jih strogo prepoveduje in hudo sankcionira na tem področju z dolgoletnimi zapornimi kaznimi. Razmere v tamkajšnjih zaporih pa so za povprečnega zahodnjaka nepredstavljivo slabe. Tudi homoseksualnost je pri njih prepovedana. Prav tako se kaznuje z zaporno kaznijo in zato je pomembno, da si homoseksualci naklonjenosti v javnosti ne izkazujejo.

Ne glede na vse to, pa je Turkmenistan fascinantna eksotična država. Upoštevanje varnostnih meril in spoštovanje zakonodaje ter običajev je dovolj za to, da boste preživeli nepozaben čas.

http://www.agencija-oskar.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja