Tiskarna in postopek tiska

Grafično oblikovanje in tisk gresta z roko v roki. Nemalokrat se zgodi, da naročnik ob naročilu tiska povprašuje tudi po storitvi grafičnega oblikovanja. Priporočljivo je, da naročnik vse to opravi pod eno streho, ki mu nudi vrsto različnih možnosti. Grafično oblikovanje je prvi korak na poti do tiskovine, ki se začne z željo oziroma idejo. Tiskarna oz. oblikovalec v tiskarni skupaj z naročnikom določi ostale lastnosti tiskovine-format, pisave, barve, izbere materiale, potrebni slikovni material in izdela vzorce. Tako oblikovan osnutek je pripravljen na tisk.

Tiskarna ima tudi dodelavo, kar pomeni, da sem spadajo vsi posegi na tiskovino, ki sledijo fazi samega tiska. Barva papirja je ključnega pomena, ki je ne smemo zanemariti. Kadar tiskarna uporablja poltonske ilustracije na poseben papir, mora biti besedilo tiskano na papirju iste ali precej drugačne barve. Podobna barva deluje kot napaka. Večbarvni tisk je način tiska kontinuiranih odtenkov v vseh barvah. Temelji na optičnem mešanju treh osnovnih barv: rumene, ciana in magente na beli podlagi z dodatkom črne za uravnavanje kontrasta. Srebrna in zlata ne nastaneta z mešanjem osnovnih barv, zato ju moramo dotiskati.

Tiskarna GOLC
Tiskarna GOLC

Tiskarna in oblike vezav

Oblike vezav, ki jih tiskarna uporablja delimo na mehke in trde. Med mehke vezave štejemo broširanje, šivanje in spenjanje. Tiskarna lahko po želji naročnika tiskovino spne s sponkami, lepi ali šiva hrbet, veže v različne vrste špiral, itd. Pri trdih vezavah je izbira med italijansko ali letvično vezavo, dodatno pa lahko ojači ovitek, celotno tiskovino ali platnice. Tiskarna omogoča vse oblike dodelav, izsekovanja, plastificiranja, lakiranja z ofsetnim in UV lakom, lepljenja tiskovin-kaširanja, slepega tiska, zlatotiska, itd. in naslednje oblike tiska: tampotisk, transferni tisk, sitotisk, vezanje, graviranje, digitalni tisk, UV tisk, sublimacijski tisk, keramični tisk. Po želji naročnika omogoča tiskarna izdelavo različnih tiskovin kot so izdelava trdih platnic, vtiskovanje, tisk trdih platnic, napisi, vstavljanje v platnice, ščitni ovitek, zaščitna škatla, itd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja