Bolečina v kolku je lahko simptom artroze

Bolečina v kolku je predvsem pri starejši populaciji posledica obrabe kolčnega sklepa, čemur pravimo artroza kolka. To je ena izmed najbolj pogostih bolezni, ki jih obravnavajo ortopedski specialisti. Pojavlja pa se že toliko časa, kolikor obstaja človeštvo. Enako pogosta je pri moških in pri ženskah, prav tako pa so ji podvrženi pripadniki vseh ras.

Ko se pojavi bolečina v kolku, ki jo je povzročila artroza kolka, je razlog, ki za tem stoji, povezan s procesom, skozi katerega postopoma izgineva hrustanec sklepa. V povezavi s tem se v sklepu odvija tudi proces zgostitve kosti, nastajajo pa tudi razni izrastki na robovih površin. Ena izmed hujših posledic vseh teh procesov je deformacija sklepa. Zato ni prisotna le bolečina v kolku, ampak tudi omejena gibalna sposobnost. Osebe, ki jih prizadene obraba kolčnega sklepa, pričnejo šepati in si morajo za lažjo hojo pomagati s sprehajalno palico ali berglo.

Bolečina v kolku, ki je posledica obrabe sklepa, ne izvira iz samega sklepa, saj sklep ni oživčen. Kaj je potem tisto, kar nas boli, ko nas prizadene artroza kolka? Odgovor je precej preprost. Med obrabljanjem se krušijo delci odmrlega hrustanca, ki ostajajo ujeti v predelu sklepa. Ti delci pričnejo dražiti ovojnico sklepa, ta pa se posledično vname. In to vnetje je tisto, kar je razlog, da se pojavi bolečina v kolku. Ker je ovojnica sklepa močno oživčena, so te bolečine tako silovite in moteče.

Ko se enkrat pojavi artroza sklepov, prvotnega stanja ni mogoče več vzpostaviti. To pa še ne pomeni, da niso možne terapije, ki lahko prizadetim osebam pomagajo. Terapija z zdravili je ključna, da se bolečina v kolku pomiri. Pri vsem tem nam pomaga tudi znižanje telesne teže, saj s tem zmanjšamo pritisk na sklepih in s tem lahko bolečina v kolku precej popusti. Tudi fizioterapija je pomembna in samo ohranjaje telesne aktivnosti, dokler bolečina to dopušča.

www.fidimed.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja