Obrnjena davčna obveznost

Obrnjena davčna obveznost ali angleško ‘reverse charge mechanism’, je bila sprejeta novembra leta 2006. Namen obrnjene davčne obveznosti je, da države članice v posameznih primerih določijo prejemnika dobav kot zavezanca za plačilo in obračun DDV-ja. Mehanizem obrnjene davčne obveznosti uporabimo takrat, ko gre za opravljanje storitev ali dobavo blaga, dveh davčnih zavezancev, ki sta identificirana za DDV v Sloveniji, od enega davčnega zavezanca drugemu.

Opravljanje storitev ali dobave vključuje dobavo odpadkov, rabljenega materiala in ostankov, dobavo nepremičnin, razna gradbena dela ter posredovanje osebja z omenjenimi dejavnostmi. Od dneva prve dobave imamo 30 dni časa da o tem obvestimo uradni davčni organ, enako velja, ko z dobavo prenehamo. Dobavitelj blaga naj se prepriča, da je prejemnik v času dobave registriran za namene DDV, to lahko stori z preverbo prejemnika na seznamu davčnih zavezancev. Če osebe, ki blago prejme ni v registru mora dobavitelj DDV obračunati sam.

Za več informacij ter določbe o mehanizmu si preberite pravilnik o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost, ali preverite ponudbo v založbi Verlag Dashöfer. V ponudbi imajo široko izbiro vestnikov, on-line priročnikov, tečajev, e-gradiv, seminarjev, strokovnih gradiv, pogodb po izbiri. Prijavite se lahko na različne video seminarje, ali pa na brezplačen e- časopis, ki redno izhaja in je pol uporabnih novic in nasvetov. Če imate kakšna vprašanja jih lahko kontaktirate prek spletne strani, odgovor pa vam povsem podajo v roku treh dni in se tako znebite dilem, ki vas morda pestijo v zvezi z uporabo mehanizma obrnjene davčne obveznosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja