Toplotne črpalke in talno ogrevanje

Najbolj enostavna definicija toplotne črpalke bi bila, da premika toploto iz določenega vira na drugega. Izvor toplote so lahko različne lokacije, zrak, zemlja, voda, itd. Ker obstaja več virov toplotnih izvorov, obstaja tudi več tipov toplotnih črpalk.

Toplotne črpalke se priporočajo predvsem v kombinaciji z talnim gretjem. Prednosti toplotnih črpalk so definitivno nižji stroški ogrevanja, posledično pa tudi zmanjšanje izpustov in škodljivih snovi v okolje. Ob določenih pogoji so prebivalci Slovenije upravičeni tudi do subvencije EKO sklada, ki vam prihrani kar nekaj denarja.

Življenjska doba toplotnih črpalk je kar velika, presegla naj bi tudi do 25 let, praktično pa ni potrebno nikakršno vzdrževanje. Investicija v toplotno črpalko je kar draga, a vendar se nam povrne v kratkem času, v poletnih časih lahko toplotna črpalka tudi hladi notranji zrak in tako nadomesti klimo. Če imate namen objekt prodati, toplotne črpalk dodajo tudi kar lepo vrednost objektu.

Zgodovina talnega gretja pa sega že v čase Rimljanov, ti so javna kopališča ogrevali z vročim zrakom, ki je prihajal skozi glinaste cevi v tleh in stenah. Temperatura vode, ki vstopa v sistem talnega gretja, je lahko veliko nižja, kot tista, ki vstopa v radiatorje, saj je površina ogrevanih tal veliko večja od površine radiatorjev. Talno ogrevanje v primerjavi z radiatorji zelo enakomerno razporedi toploto po prostoru. Bivanje v prostoru s talnim gretjem je lahko veliko bolj prijetno in zadovoljujoče. Toplotne črpalke in talno gretje še nista v polnem razponu, definitivno pa bosta svoj razcvet doživela v naslednjih letih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja