Utrujenost zdravimo aktivno

Utrujenost lahko zdravimo aktivno .

Aktivno zdravimo utrujenost na več načinov. Človek se mora najprej zavedati vzrokov za utrujenost. Vzroki za utrujenost so različni. Velikokrat je utrujenost posledica prevelike aktivnosti in preveč intenzivne aktivnosti. Utrujenost lahko v tem primeru na enostaven način rešimo. Poleg tega je utrujenost lahko posledica slabih življenjskih navad. utrujenost lahko spoznamo kot zmanjšano sposobnost.
Človeška aktivnost je mogoča s človeškimi zmogljivostmi. Človeške zmogljivosti so med drugim v veliki meri odvisne od prehrana. Vsakodnevna prehrana je zelo različna. V veliki meri je prehrana odvisna od okolice in človekovih prehrambnih navad. Okolica skozi čas ustvari svoje jedilnike, ki jih lahko prepoznamo kot tradicionalne. Človek lahko s svojimi izkušnjami pridobi tudi sodobne jedilnike. Utrujenost, kot posledica premalo energije, lahko temelji na prehrani, ki ne zagotavlja dovolj energetskih snovi. Spremembe so lahko majhen, vendar imajo velike učinke. Velikokrat je potrebno za spremembe nekaj odrekanja in premagovanja, vendar se lahko opogumimo z zavedanjem pozitivnih učinkov. Utrujenost v veliko primerih uspešno odpravljamo z urejanjem življenjskega ritma. Življenjski ritem je množica aktivnosti, ki jih človek počne v svojem vsakdanjiku. Aktivnosti so razdeljene enakomerno. Pri njihovem uravnavanju je zlo pomembno zavedanje pomena ravnovesja. Dobro ravnovesje zagotavlja kakovost življenja. Aktivnost počitka je prav tako pomembna kot njeno nasprotje to je delovna aktivnost. In nič manj ni pomembna aktivnost prostega časa. Aktivnost, ki nam prinaša pogoje za življenje je nujna. Z njo imamo možnost pridobivanj življenjsko bolj ali manj pomembnih dobrin. Brez njih je kakovost življenja zmanjšana ali celo onemogočena. Trajanje te aktivnosti mora biti usklajena z zahtevami delodajalca, kot tudi zahtevami človeškega organizma. Razvite dežele imajo to ravnovesje vzpostavljeno in se zanj po najboljših močeh trudijo. Utrujenost je v takšnih deželah lahko posledica drugih negativnih človeških dnevnih aktivnosti.

Utrujenost velja spoznavati v svojem bistvu, ter temu primerno ukrepati za boljšo kakovost zdravja in kakovost življenja.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/pocutje/39/utrujenost/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja