Butan, mala gorska država

Butan je mala gorska država . Mala gorska država Butan se nahaja v regiji južna Azija . Butan zaznamuje lega v Himalajskem gorovju med Kitajsko oziroma Tibetom na severu in Indijo na jugu. Leži na južnih pobočjih Himalaje. Država Butan pomeni dežela gromečega zmaja. To ime je dobilo po gromu, ki ga domačini imenujejo zvok renčanja zmaja. Butan je država, ki je prva na svetu namesto Bruto dodane vrednost kot merilo napredka, uvedla Bruto dodano srečo. Butan se razteza na površini več kot osem in trideset tisoč kvadratnih kilometrov.

Nastanek države je povezan z neodvisnostjo od Indije, ki se je zgodila avgusta leta tisoč devetsto devet in štirideset. Prestolnica Thimphu se nahaja v zahodnem, srednjem delu države Butan. Glavno mesto države je postal leta tisoč devetsto ena in šestdeset. Mesto šteje več kot osemdeset tisoč prebivalcev. Na širšem območju živi preko sto tisoč prebivalcev. Posebnost mesta je, da nima letališča. Letališče, ki prestolnico povezuje z ostalim svetom je v več kot petdeset kilometrov oddaljenem mestu Paro. Prestolnica je politični in ekonomski center države. Ima pomembno vlogo pri ustvarjanju dobička dežele. Najpomembnejša dejavnost dežele je poljedelstvo in živinoreja. Poljedelstvo in živinoreja predstavlja skoraj polovico celotnega prihodka. Prihodnost se obeta v turizmu, ki je trenutno strogo nadzorovan. Strogi nadzor nad ureditvijo turizma je na račun zagotovila ravnovesja med tradicije in razvoja.

Območje države je bilo naseljeno že dva tisoč let pred začetkom našega štetja. Zgodovina dežele je nejasna, saj je večina arhiva zgorela v požaru leta tisoč osemsto sedemindvajset. Območje dežele je raznoliko. Na jugu ozemlje zaznamujejo gozdovi, v osrednjem delu plodne ravnine. Osrednji del je zaradi dobri pogojev življenja tudi najgosteje poseljen. Klima je podobno kot pokrajina raznoliko. Zime so nadmorski višini primerno hladne, močnejše padavine pa južnem delu države povzročajo številne poplave. Butan je dežela razgibane pokrajine ter mnogih vremenskih izkušenj.

http://www.agencija-oskar.si/blog/butan-dezela-grmecega-zmaja/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja