Ogljikovi hidrati, kemične spojine

Kemične spojine ogljikovi hidrati vsebujejo kisikove, vodikove in ogljikove atome. Enostavni ogljikovi hidrati se z drugo besedo imenujejo tudi monosaharidi ali enostavni sladkorji . Enostavni sladkorji se najdejo v sadju. Enostavni ogljikovi hidrati so najhitreje prebavljivi in dajejo v kratkem času največ energije. Poleg tega enostavni ogljikovi hidrati povzročajo hiter porast inzulina.

Sestavljeni ogljikovi hidrati so razširjeni v rastlinskem svetu. Delijo se na disaharide, oligosaharide in polisaharide. Sestavljeni ogljikovi hidrati so zelo razširjeni v rastlinskem svetu. Njihova naloga je, da ustvarjajo glikogen v mišicah. Poleg tega so ogljikovi hidrati osnovno hranilo živčnega sistema.

Pomanjkanje ogljikovih hidratov lahko vodi celo v podhranjenost. To se zgodi kljub zaužitju beljakovin. Beljakovine telo veliko počasneje in težje spreminja v ogljikove hidrate. Zdrava prehrana se zaveda vseh značilnosti in učinkov posameznih hranilnih snovi. Hranilne snovi v zdravi prehrani so količinsko in kakovostno ustrezne. Človek se jih mora zavedati, če želi zdravo živeti. Zdravo živeti ni le modna muha, postati mora samoumevna. Razlika med zdravim življenjem, kot modno muho in samoumevnim zazdravim življenjem je velika. Zdravo življenje kot modna muha je slepo sledenje nekaterim informacijam.

Velikokrat gre za reklamna sporočila, ki sporočajo zgolj pozitivne lastnosti oglaševanih izdelkov. Samoumevno zdravo življenje pa za razliko od tega jemlje vse potrebno iz najbolj dostopnih možnosti. Hkrati se zaveda tudi morebitnih negativnih lastnosti. Dober kompromis med dostopnim, dobrim in manj dobrim je glavna značilnost samoumevnega zdravega življenja. Samoumevno zdravo življenje je tudi zavedanje vzrokov in posledic, njihovo zaznavanje, preučevanje ter spremembe na bolje. V primeru, da nam določeno hranilo povzroča takšne ali drugačne težave, se predvsem moramo zavedati, da je pomembo spoznati vzroke za nastanek težav. Glede na vzroke lahko ocenimo stanje in možnosti ravnanja v prihodnosti.

Ogljikovi hidrati so danes zelo pogosto uporabljeni v vsakdanjih pogovorih, čeprav mnogi velikokrat sploh ne vedo natančno kaj so.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja