Barvanje avtomobilov in delo avtoličarja

Avtoličarstvo je eden izmed poslov, ki ne bo nikoli izumrl. Avtoličarji barvajo, kitajo, polirajo, ter vzdržujejo karoserije naših avtomobilov. Poleg samega barvanja avtomobilov, pa je veliko avtoličarjev tudi avtokleparjev.

Ti mojstri pa ne barvajo samo karoserije, temveč tudi platišča, motorje in ostala vozila, restavrirajo stara vozila ter tako dalje. Samo delo poteka se začne z ocenitvijo škode in stanja barvanih površin avtomobila. Stranki je potrebno pripraviti tudi predlog o odpravi poškodb in predračun. Pred začetkom dela je potrebno pripraviti površino, ki se jo lotevamo. Površino je potrebno obrusiti, pokitati, nanesti osnovno barvo in pripraviti za lakiranje. Nato sledi pištola za barvanje in pa priprava barve. Sama priprava barve je zelo zahtevna, saj mora biti odtenek natanko isti, kot tisti na ostalih delih ali pa čimbolj podoben.

Delo je precej zahtevno, pri delu pa ima avtoličar opravka tudi s številnimi kemikalijami, ki so nevarne za zdravje, zato je tu potrebna dobra zaščita dihal, saj v nasprotnem primeru lahko to precej škoduje našemu zdravju. Če vas delo veseli, je najbolje da kontaktirate katerega izmed lokalnih avtoličarjev in pri njem pričnete delati kot študent, tako boste dobili največ izkušenj. Ne pričakujte, da boste kar takoj pričeli z barvanjem, na začetku boste po vsej verjetnosti samo brusili in nanašali kit.

Pri svojem delu avtoličarji uporabljajo številna različna orodja in opremo od mešalca barv, tujo vam ne bo tudi pnevmatsko orodje, komore za barvanje, kompresorji in podobno. Delo je lahko zelo zanimivo in dobro plačano, za ta poklic pa se lahko tudi izšolate na za to namenjenih srednjih šolah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja