Beljakovine, sestavine celic

Beljakovine spadajo med najpomembnejše sestavine celil .

V prehrani imamo beljakovine živalskega ter beljakovine rastlinskega izvora. Med beljakovine živalskega izvora spada meso, jajca, mleko, mlečni izdelki ter druga živila. Med beljakovine rastlinskega izvora spadajo stročnice, žita, semena ter druga z beljakovinami bogata živila rastlinskega izvora. V prehrani morajo beljakovine tvoriti ravnovesje. V primeru, da je določenih živil preveč ali premalo lahko nastanejo težave. Najhitreje tovrstne težave rešimo s tem, da začnemo uživati raznoliko prehrano. Težava velikokrat nastane pri raznih hitrih načini prehranjevanja ali navadah, ki poznajo zgolj eno vrsto živil oziroma snovi.

Učinkovita prehrana je tista, ki omogoča organizmu izpolnjevanje vseh funkcij. Predvsem je to hrana, ki je optimalna v količini, kakovosti in vrsti. Količina prehrane je velikokrat problem. Na eni strani je problem količine prehrane v obilnosti obroka, na drugi strani pa v časovnih razmakih med posameznimi vnosi. Časovni razmaki morajo biti enakomerno. Priporočljivo je, da imamo tri glavne obroke, med njimi pa dva manjša obroka. Težave so lahko raznovrstne. Včasih se zgodi, da je največja količina prehrane zagotovljena takrat, ko bi moral biti prebavni sistem najmanj obremenjen.

To je pogosta težava ljudi, ki zjutraj zajtrk izpustijo, sredi dneva sledi malica, največji obrok pa pride na vrsto zvečer, ko bi moral organizem biti spočit oziroma pripravljen na počitek. Takšno težavo rešimo z urejeno prehrano. Zajtrk mora biti prisoten, saj velja za enega najpomembnejših dnevnih obrokov. Sledi kosilo sredi dnevnih aktivnosti. Ob koncu dnevnih aktivnosti pa večerja. Obroki so lahko popestreni z manjšimi obroki med zajtrkom in kosilom ter kosilom in večerjo. Hkrati je možno tudi posamezne obroke prilagoditi količinsko in kakovostno. Najmanj napak bomo storili, če si privoščimo bogat zajtrk. Pri zajtrku je praktično nemogoče zgrešiti. Tudi če je obrok obilnejši je možno vse vnesene snovi izkoristiti.

Dnevna aktivnost je dolgotrajna, kar pomeni, da beljakovine , kot tudi druge snovi brez težav izkoristimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja