Ogrevanje s pomočjo radiatorjev

Radiatorji nas spremljajo že od pamtiveka, a ni ravno tako. Radiator namenjen gretju, je bil izumljen leta 1885 in sicer ga je izumil Pruski poslovnež živeč v Rusiji po imenu Franz San Galli. Kaj sploh radiator ali kot jim nekateri pravijo tudi radijatorji dela. V praksi gre za vsakršno napravo, skozi katero kroži tekočina, običajno topla voda. Poznamo tudi avtomobilske radiatorje, skozi katere kroži mešanica antifriza in pa vode ter še kakšen bi se našel. Potemtakem bi lahko rekli, da tudi pri talnem gretju gre za nekakšen radiator, a če boste v Sloveniji komu omenili to besedo, bo njegova prva asociacija brez dvoma na radiator, s katerim se ogrevamo v večini domov. Takratne radiatorje oz. veliko večino je poganjala vodna para, za razliko od današnjih, ki se grejejo s pomočjo ogrete sanitarne vode.

Poznamo pa tudi električne radiatorje, ti so postali priljubljeni predvsem v zadnjih letih, saj ponujajo udoben način ogrevanja naših prostorov, priskrbeti pa nam ni potrebno tudi dovoda sanitarne vode do radiatorja in se s tem znebimo še enega elementa, ki bi nas pri ogrevanju oviral. Električni radiatorji se še dodatno delijo, tako se danes uporabljajo stenski konvektorji, IR paneli, ki bi jih tudi lahko uvrstili med radiatorje in še bi lahko našteval.

Te naprave oz. stvari, ki jih jemljemo za samoumevne, saj se v naših domovih pojavljajo že več generacij zaporedoma, pa niso tako samoumevne. Veliko je še takih stvari v našem življenju, ki se nam zdijo povsem normalne, a so bili njihovi izumi precej revolucionarni in so nam tako olajšali življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja