Stroji in roboti v industriji

Danes si dela brez strojev ne moremo več predstavljati. Postali smo odvisni od njih, saj nam velikokrat olajšajo delo, vedno več pa se dogaja da stroji prevzemajo zahtevna, težka in tudi natančna dela. Človek se tako lahko osredotoči na druga dela, o. Na nadzor le teh. V večini primerov je sestavni del strojev navojno vreteno. Močni pogonski sklopi so še posebej primerni pri gradnji srednje i n težkih strojev, kot so stiskalnice, orodjarski stroji in stroji za brizganje plastike. Za dostavo strojev od proizvajalca do uporabnika skrbijo tovorna vozila. Motorna olja le tem omogočijo boljše podmazovanje hkrati pa skrbijo za manjšo porabo.

Sistemi za linearno premikanje zagotavljajo vodenje, s katerim pa sta zagotovljeni tudi natančnost in hitrost. Stroji, kjer se uporablja linearno premikanje so: vodoravni centri za strojno obdelavo, rezkalni stroji, stružnice NC, plani rezkarji, CNC stroji za izdelavo zobnikov ter stroji za brušenje površin.

V industriji je delo brez stroja skorajda nemogoče. Prehod iz ročne na strojno industrijo nam omogoča avtomatizacijo procesa in velike prihranke pri delovnih urah. Stroj lahko izdela veliko več kot človek sam. Hkrati se stroj lahko nastavi da postane natančen kot je natančen vrhunski mojster. V moderni družbi strmimo k temu da je vse kar se da manjše in hkrati natančnejše. Za dosego le tega so v pomoč merilni instrumenti, ki omogočijo vzdrževanje stalne velike natančnosti.

Ko postane pomembna hitrost in natančnost pozicioniranja obdelovanca, se v različnih panogah uporabljajo roboti. Nekateri roboti, ki niso omejeni le na pravokotne premike imajo sklope z več zgibi, kar jim omogoči da oponašajo premike človeške roke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja