Borovnica in borovnice

Borovnica je naselje in občino, na ozemlju katere uspevajo ameriške borovnice .

Slastne modre jagode imajo tu odlične pogoje, Borovnica se lahko pohvali z največjimi nasadi ameriških borovnic, obiskovalce od blizu in daleč vabi praznik borovnic .

Območje občine ima številne znamenitosti. Na njem se stikajo predalpski in dinarski svet, na planotah za vasjo pa najdem že tipično kraško pokrajino. Ljubljansko barje se stika z severnim delom območja in predstavlja pomembo vez z zgodovino. Kotlino v kateri leži Borovnica je pred davnimi časi zalivalo plitvo jezero, ki je segalo do obronkov vrhov okoli kotline. Arheološke najdbe pričajo o bogati in pestri zgodovini na tem območju. Današnje poti, ki vodijo v Borovnica so naslednice starejših prometnih. Do naselja je moč priti preko barja in sicer mimo Podpeči ter preko Vrhnike.

Druge poti so manj znane, potekajo po manj obljudenih delih doline in gozdov. So domena lokalnega prebivalstva, ter rekreativci, pohodniki in obiskovalci. Aktivnostim naravnane duše tu najdejo številne planinske poti, evropsko pešpot E7, razgledne točke, vzletišča za jadralne padalce in zmajarje, obstajajo pa tudi številne odlične ture na gorskih kolesih. V občini Borovnica se veliko turistov ustavi na Rakitni ter na planini Menišija, ki se nahaja nad sotesko pekel. Med znane osebe, ki jim je tekla zibelka na tem območju sodijo dr. Marja Boršnik, dr. Ivan Korošec, Franc Papler, Jože Kranjc, dr. Danilo Majaron in dr. Fran Ramovš. Občina Borovnica je nastala sredi devetdesetih let minulega stoletja, sestavljajo jo naselja Brezovica, Niževec, Zabočevo, Ohonica, Lašče, Pristava, Dražica, Breg, Pako, Dol, Laze in Borovnica.

Na območju velikem dobrih štirideset kvadratnih kilometrov živi preko štiri tisoč dvesto prebivalcev, sodobno življenje je omogočeno z osnovno šolo, enoto glasbene šole, občina ima tudi vrtec, zdravstveni dom z lekarno, banko, knjižnico, dve trgovini, avtobusno in železniško postajo, pošto.

Borovnica premore neštete razloge za čudovit in nepozaben obisk.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja