Opis in sestava kolesa

Nakup kolesa je precej velika odločitev, zato moramo razumeti iz katerih delov je kolo sesatavljeno in kako vsak izmed teh delov vpliva na delovanje kolesa. Tako tudi laže odločimo, da bomo za menjalnik namenili več denarja, ali pa kupili nekoliko boljše obroče za kolesa. Poglejmo kateri so glavni sestavni deli kolesa in kako vplivajo na delovanje in na uporabo kolesa:

Okvir

Danes imajo skoraj vsa kolesa okvir v obliki diamanta, sestavljen je iz dveh trikotnikov. Sprednji trikotnik je sestavljen iz zgornje cevi, spodnje cevi in cev za sedež. Zadnji trikotni pa je sestavljen iz cevi za sedež, ki je povezana z verigami. Pri izbiri okvirja je izjemno pomemben material iz katerega je okvir narejen, njegova teža in velikost okvirja.

Material okvirja izjemno močno vpliva na težo okvirja, teža okvirja pa na hitrosti, ki jih dosegate, pa tudi na to, kako enostavno (ali težko) boste kolo dvignili na nosilec za avtomobil, ga odpeljali po stopnicah v kolesarnico in podobno.

Velikost okvirja je izjemno pomembna za prijetno vožnjo, saj je premajhno kolo veliko težje poganjati, težko se ustavljamo in naše telo je v nepravilnem položaju, če imamo kolo neprimerne velikosti.

Veriga in prestave

Kot vemo, se prenos moči začne s pedali, ki so vrtljivi gonilniki, ki jih mi poganjamo. Večina koles uporablja verigo za prenos moči na zadnje kolo.

Dandanes ima že skoraj vsako kolo prestave, tudi če so te včasih skrite kar neposredno v pesto in nevidne. Večina koles ima tri prestave (tri različne velikosti zobnika) spredaj in tri do osem zobnikov zadaj. S kombinacijo sprednjega in zadnjega zobnika tako dobimo med 9 in 24 prestav, ki nam pomagajo pri poganjanju v hrib ali pri hitri vožnji po ravnini. Ravno zato morajo biti prestave kvalitetne, saj se moramo na njih zanesti, da bodo v pravilnem trenutku opravile svoje delo.

Krmilo

Pri gorskem kolesu imamo različna krmila, kot pa pri navadnih, saj imajo ravno krmilo z različnimi stopnjami zamaha nazaj, ki lahko zagotovijo boljše ravnanje pri kolesu.

Gorska kolesa imajo ponavadi bolj ali manj ravna krmila, ki omogočajo enostavno in natančno krmiljenje kolesa, dovoljujejo pa tudi večje sile na krmilo. Zahtevajo in omogočajo pa drugačen položaj telesa, uporabnik je nekoliko bolj nagnjen, kar je ponavadi manj udoben položaj. Mestna kolesa imajo zakrivljeno krmilo, ki omogoča da kolesarka sedi bolj zravnano in tako omogoča udobnejše sedenje.

Na sliki spodaj vidimo krmilo tekmovalnega cestnega kolesa, ki omogoča optimalno nizko pozicijo kolesarja.

Sedež

Sedeži imajo različne oblike, odvisno od preference posameznikov. Imamo oblazinjene in tudi takšne, ki so ožji in omogočajo več prostorja za nihanje nog.

Sedeži na mestnih kolesih so širši in bolj oblazinjeni, so veliko udobnejši, vendar ne omogočajo hitrega kolesarjenja, ampak temu tudi niso namenjeni. Za športna kolesa uporabljamo sedeže ki so ožji in le rahlo oblazinjeni, zato pa moramo uporabljati tudi posebej oblazinjene hlače (kolesarke ali kolesarske hlače). Takšni sedeži omogočajo hitrejše poganjanje kolesa, so pa seveda namenjeni kratjšem času kolesarjenja.

Zavore

Večina uporablja plastične zavore, vendar pa nekateri uporabljajo kolutne zavore, ki so bolj znane pri gorskih vrstah koles, saj imajo več moči in večjo kompleksnost.

Plastične zavore se uporabljajo vedno manj in manj. So manj natančne in manj zanesljive, saj so v dežju praktično neuporabne. Osnovna fizika nam pove, da je sila trenja enostavno manjša. Zato se vedno pogosteje uporabljajo kolutne zavore, ki so veliko bolj zanesljive, saj v dežju delujejo enako dobro kot ob drugem vremenu.

Seveda pa imajo kolutne zavore svoje slabe strani, saj je njihovo vzdrževanje precej bolj zahtevno. Že sama menjava ploščic ni tako enostavno opravilo, diskastim zavoram pa je potrebno pogosto tudi menjavati hidravlično olje, kar pa je postopek, ki ga večinoma za nas opravijo v kolesarski delavnici.

Kolesa in gume

Pnevmatike se razlikujejo glede na njihov namen. Cestno kolo uporablja pnevmatike od 18 do 25mm široke, navadno gladke in napolnjene z visokih pritiskom, da se hitro vrtijo na gladkih površinah.

Večina kolesarjev se odloči za eno vrsto pnevmatik, ki jo med čisto gladkimi za ceste in tistimi najbolj grobimi gorskimi in jim omogočajo optimalno uporabo kolesa na najrazličnejših površinah.

Dodatki na kolesu

Dodatkov na kolesu je mnogo, od ključavnic pa do manjših žepkov, vendar pa so dodatkih navadno posameznikova preferenca in niso nujni.

Obvezne so seveda luči, tako sprednja kot zadnja. Na novih kolesih praktično več ne uporabljamo luči na dinamo, ampak le še baterijske svetilke. Dinamo je premalo zanesljivo in še otežuje kolesarjenje, je pa res, da vedno deluje, za razliko od baterijskih svetilk. Baterijske kolesarske svetilke se hitro izpraznijo, posebej če jih pozabimo izklopiti, kar se marsikateremu kolesarju kar pogosto zgodi.

Kolesarski števec

Kolesarski števec je eden izmed osnovnih dodatkov za kolo. S pomočjo kolesarskega števca boste vedno vedeli, kako hitre se peljete, koliko kilometrov ste prevozili in še marsikaj. Osnovni števci za kolo so cenovno ugodni, lahko jih dobite že za dobrih 10€ vendar so njihove funkcije precej skope. Boljši števci pa vam bodo prikazali tudi pot, saj so v bistvu tudi GPS naprave, nekateri števci pa merijo tudi utrip, kar je še posebej primerno, če radi spremljate napredek svojih treningov.

Kolesarski čevlji

Zelo pomemben del opreme kolesarja pa so tudi kolesarski čevlji. Vsekakor vam svetuje, da kolesarske čevlje kupite takoj ob nakupu kolesa. Pri kolesarjenju z temi čevlji se boste počutili izredno udobno, pa tudi vaš trening bo boljši, saj čevlji, ki se zapnejo na pedalo omogočajo, da gonite v celotnem krogu poganjanja kolesa, ne pa samo takrat, ko potiskate nogo dol. Tako se boste veliko bolj utrudili, vaši treningi pa bodo učinkovitejši.

Kolesarska oblačila

Med kolesarska oblačila uvrščamo predvsem kolesarske rokavice, kolesarske majice in pa kolesarske hlače. Kolesarske rokavice so del opreme, ki je namenjen predvsem ljudem, ki se ukvarjajo s kolesarjenjem na daljše razdalje. Kolesarske rokavice ščitijo roko pred drsenjem po krmilu, saj so narejene iz takega materiala, da omogočajo boljši prijem. Poleg tega varujejo tudi pred raznimi poškodbami, do katerih lahko pride med samo vožnjo. Kolesarske rokavice so prav tako narejene tudi iz takega materiala, ki kljub toplim temperaturam našim rokam omogoča manj potenja, koži pa lažje dihanje.

Najpogostejše oblačilo, ki si ga kolesarji kupijo, so seveda kolesarske hlače. Kolesarske hlače so hlače, posebej prilagojene za vožnjo na kolesu, zato so na predelu zadnjice dodatno oblazinjene, tako da sam sedež kolesarjev ne tišči. Kolesarske hlače so, prav tako kot rokavice, izdelane iz lahkega materiala, tako da koži, kljub potenju, omogočajo lažje dihanje in pa hitrejše sušenje. Kupimo lahko dolge kolesarske hlače, primernejše za hladnejše mesece, ali pa kratke kolesarske hlače, primerne predvsem za poletne dni. Poleg teh dveh oblačil so pogoste tudi kolesarske majice, ki hitro vpijajo znoj in preprečujejo, da bi se kolesar na kolesu prehladil.

To seveda niso vsi pomembni deli kolesa, ukvarjati se moramo še z ročkami na krmilu, hidravliko na vilicah, prtljažnikom, košarico in drugimi deli kolesa, ki omogočajo prijetnejšo uporabo kolesa, so pa osnova za razmišljanje.

Kaj pa je vam najpomembnejše za nakup kolesa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja