Anksioznostni simptomi niso znak šibkosti

Anksioznost simptomi niso nujno znak šibkosti, z njimi se ubadajo tako slavne osebe kot navadni ljudje. Anksioznostni simptomi so od primera do primera različni, na njihov nastanek lahko vplivajo podedovana dovzetnost, doživetja iz otroštva ter razni drugi vzroki. Bolnik je lahko bil v otroštvu deležen hladnega odnosa staršev, na njegovo stanje je lahko vplivala ločitev staršev ali je bil deležen podobnih negativnih doživetji v otroštvu.

Več uporabnih nasvetov preberite na strani Vzajemne.

Generalizirana anksiozna motnja

Generalizirana anksiozna motnja lahko nastane po stresnem dogodku. Stresni dogodek je lahko smrt v sorodstvu ali smrt bližnjih oseb. Vendar pogosteje generalizirana anksiozna motnja nima prepoznavnega vzroka. Panični napadi prav tako pogosto nimajo jasnega sprožilnega dejavnika. Prepoznani so tudi drugi anksioznostni simptomi, ki nimajo jasnega razloga ali vzroka. Primer je občutek ogroženosti, strah pred zadušitvijo ali drugo pretečo življenjsko nevarnostjo, ki ga vse ostale osebe v okolici ne zaznajo.

anksioznost - tesnoba
Znaki anksioznosti niso nujno znak šibkosti

Nekateri anksioznostni simptomi so lahko tudi podobni ali enaki v primeru drugih težav. Glavobol nas lahko muči zaradi pomanjkanja tekočine, hrane ali katerega koli drugega razloga. Zato običajni glavoboli še niso anksioznostni simptomi, lahko pa postanejo ob dolgotrajnejšem vztrajanju bolečine. Podobno nas včasih pestijo krči v trebuhu, bruhanje ter druge podobne prebavne težave. Veljajo kot možni anksioznostni simptomi, vendar jih lahko izključimo ob očitnih drugih vzrokih. To so lahko zastrupitve z gobami ali kakšno drugo hrano, preveliki napori ter številni drugi vzroki.

Motnje koncentracije, slab spanec, pogosto prebujanje, pogoste nočne more in podobno tudi niso nujno anksioznostni simptomi, saj imamo celo vrsto drugih možnih vzrokov. Zavedati se je predvsem razlike med upravičenim strahom ter drugimi podobnimi odzivi kot so trema, strah pred nevarnimi ter tipičnimi simptomi za anksioznost. Vsekakor pa velja biti pozoren na naštete simptome, ko se pojavljajo dlje časa ter jih nismo sposobni na običajne načine odpraviti. To so predvsem resni primeri, ko anksioznostni simptomi trajajo bistveno dlje časa od običajnega.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja