Prehrana športnika je zahtevna disciplina

Prehrana športnika je zahtevna disciplina. Človeškemu telesu mora prehrana športnika zagotoviti vir energije za vse funkcije pred ter po potrebi ob nastopu ali treningu, po aktivnostih pa mora zagotoviti dobro regeneracijo. Težav v zvezi z prehrano športnika je veliko, pogosto so napake prehranjevanja vzrok številnih težav.

Optimalna prehrana športnika

Vzrok napak je lahko prehrana športnika na več načinov ter v zelo širokem spektru. V osnovi jo moramo razumeti podobno, kot razumemo vse potrebno za delovanje strojev ali naprav. Stroj ali naprava ne more delovati brez vira energije, prav tako ne more delovati pravilno in optimalno brez ustreznega vzdrževanja, hkrati pa proces dovajanja energije in vzdrževanja ne sme ovirati samega delovanja. Za razliko od strojev in naprav je človeško telo veliko manj pregledno ter s prostim očesom razumljivo. Stroji in naprave imajo navodila za uporabo, predpisani so procesi vzdrževanja, posamezni sklopi so vidni.

prehrana športnika rekreativca omogoča predvsem izvajati proces regeneracije.
prehrana športnika in rekreativca je v pomoč tudi pri regeneraciji telesa

Zdrava prehrana športnika je nekoliko lažje razumljiva, saj si jo lažje predstavljamo. Uživanje ustrezne hrane in tekočine je primerljivo z zagotavljanjem goriva, električne energije ali drugega vira energije. Težje pa razumemo, kako se prehrana športnika spremeni v učinek, dosežek ali rezultat. Vsaka športna disciplina zahteva točno določene gibalne, umske in druge aktivnosti. Gibalne sposobnosti zagotavljajo mišice, nadzor vršijo možgani preko čutil. Ko želi športnik premakniti določen del telesa, se mišica preko živčne pobude skrajša in skrči.

Za delovanje mišic je potrebna energija, ki se sprošča zlasti pri zgorevanju ogljikovih hidratov v mišici. Prehrana športnika se večinoma porabi za oskrbo mišic, deloma pa tudi za druge funkcije človeškega telesa. Pri oskrbi mišic in človeškega telesa na sploh, se je potrebno zavedati tudi procesov in funkcij v mirovanju in procesa presnove. Proces presnove je zahteven predvsem med gibanjem, saj jemlje energijo ter predstavlja dodatno obremenitev. V času izven nastopov ali tekmovanj, prehrana športnika ali aktivnega rekreativca omogoča predvsem izvajati proces regeneracije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja